Hoće li slovenski ribari loviti do Umaga, a hrvatski do Kopra?

Savudrijski ribari muku muče s punim mrežama u kojima - nema ribe
Photo credit: Canva

Slovenski ribari lovili bi do Umaga, a hrvatski do Pirana ili Kopra. Dok dio ribara podržava dogovor, Daniele Kolec smatra to političkom trgovinom koja bi pomogla Janši na izborima, a Hrvatskoj oko ulaska u Schengen. 

Nakon što su u javnost procurile informacije o sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s ribarima sa zapadne obale Istre, na kojemu je bilo riječi o mogućnosti da slovenski ribari rade u hrvatskom teritorijalnom moru do Umaga, a hrvatski u slovenskom do Pirana ili Kopra, ministricu Vučković smo pitali o temama sastanka te zbog čega je održan u tajnosti. Vučković u svom odgovoru ističe kako je bila riječ o redovitom sastanku s istarskim ribarima koji je bio zatvoren za javnost, ali objašnjava da nije riječ o tajnom sastanku, donosi Novi List.

– Sastanak smo održali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sa suradnicima i ja, s predstavnicima granične policije i ribarima. Riječ je o jednom u nizu sastanaka kojem su, pored nas iz Ministarstva poljoprivrede, nazočili kolege iz drugih resora i tako će biti i dalje. Savudrijski ribari bili su i ostat će trajna vrijednost Hrvatske i imaju potporu svih resora u ovoj Vladi. Sastanak nije bio tajan, a bio je zatvoren za javnost kao i mnogi prije njega. Nikad nisu svi na sastanku.

Dobrobit ljudi

Prijedlog sudionika od strane ribarskog sektora daje nadležna komora ili ceh. Mi uvijek poštujemo načelo subsidijarnosti i partnerstva, a s obzirom na epidemiološke uvjete, ograničili smo broj sudionika, kaže Vučković.

Na sastanku je, potvrđuje, bilo riječi o temama koje se tiču ribara s hrvatske i slovenske strane granice, posebno ribara iz Savudrije i kazni koje im naplaćuje slovenska pomorska policija.

– Od početka 2017. godine uvijek razgovaramo o temama koje su od posebnog interesa za ribare u Savudriji – olakšavanje obavljanja gospodarske djelatnosti, rješavanje pitanje kazni, znanstvena istraživanja o stanju resursa u kojima sudjeluju ti isti ribari i postavke za bilateralne razgovore s Republikom Slovenijom za dobrobit naših ribara. Tako je bilo i ovog puta. Po pitanju privremenog režima koji se spominje u medijima, mogućnost uspostave privremenog režima ribarenja u kojem sudjeluju ribari dvije susjedne države nije nova ni nepoznata, kako u slučaju Hrvatske i Slovenije, tako i u cijeloj Europskoj uniji.

Daniele Kolec, nekadašnji predsjednik Udruge ribara iz Umaga, sastanak tumači dijametralno suprotno, ističući kako je riječ o pokušaju da se slovenskim ribarima omogući izlov južno, do Umaga, u zamjenu za slovensku podršku nastojanjima Vlade da Hrvatska uđe u Schengensku zonu, kao i da se osiguraju politički bodovi za Janeza Janšu na nadolazećim slovenskim izborima.

– Sastanak je sazvan na način da dobar dio nas nije znao o čemu je riječ. Neki su sigurno znali, ali to su ribari iz Savudrije kojima je u interesu ovakvo rješenje. Neka oni love u spornoj zoni, ali da slovenski ribari love do Umaga, ne dolazi u obzir. Sve se to gura pod izlikom ukidanja kazni koje slovenska pomorska policija izriče našim ribarima. Pa neka i naša policija izriče kazne njihovim ribarima.

Nekima je u interesu

– Nije problem ni konkurencija slovenskih ribara, jer njih nema puno, nego naprosto način kako se ovo ispod stola želi progurati. U pitanju je politička trgovina, u kojoj Hrvatska želi dopustiti slovenskim ribarima da rade do Umaga, u zamjenu za slovensku podršku našem ulasku u Schengen, ali i kao potpora Janezu Janši i njegovoj stranci na slovenskim izborima. Tako se to ne radi, bez prethodnih razgovora i dogovora. Vjerojatno će neki ribari, kojima je ovo u interesu, podržati ovakve ideje, ali dobar dio nas je protiv toga, kaže Kolec.

Dopredsjednik Ceha ribara Istarske županije Gianni Spitz kaže kako je sastanak završio bez službenih zaključaka, no on je sklon podržati ideju o sporazumu Hrvatske i Slovenije prema kojemu bi se ribarima omogućio rad bez straha od kazni.

– Po meni to ne bi bio problem. I prije smo svi skupa radili, a ovako imamo probleme s kaznama i kad idemo preko granice, na put. Ako se postigne dogovor, mislim da bi nam to samo omogućilo da radimo na miru, kaže Spitz.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide