Inozemni i domaći vlasnici kuća ne prijavljuju sebe ni svoje goste

Pogledajte što je smislio štedljivi brački iznajmljivač
Photo Credit: Iznajmljvači.hr

Inozemni i domaći vlasnici kuća, koji ne žive u mjestima gdje se one nalaze, često se ne prijavljuju pri dolasku, a ne prijavljuju ni svoje goste. U našoj zemlji, u tom takozvanom nekomercijalnom smještaju, koji nije kategoriziran niti je namijenjen iznajmljivanju, danas ima već gotovo 700 tisuća kreveta pa je tako čak nadmašio komercijalni privatni smještaj. U Istri procjenjuju da je noćenja barem 30 posto više nego što je prijavljeno jer mnogi iznajmljuju na crno, javlja Senka Mošnja za HRT.

Ddirektor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić je rekao da je struktura smještajnih kapaciteta jedan od najvećih izazova hrvatskog turizma.

– Imamo oko 10 posto kreveta u apartmanima. Od lani smo stavili u ponudu 55 tisuća novih kreveta u privatnom smještaju. Što je ekvivalent negdje od 110 hotela svaki s 250 soba, istaknuo je.

Dodao je da postoje određeni izazovi koji se tiču infrastrukture. Istaknuo je da je rezerviranost smještaja hotela na razini 2019. godine, te dodao da nema nikakvih razloga za paniku.

– Sezonu treba pažljivo raditi do kraja jer ništa se ne događa samo po sebi, poručio je Ostojić. Zapadni dio Pule, a kuće samo što nisu ušle u more. Zbog pomahnitale izgradnje državne službe često ne stižu na vrijeme izdavati dozvole.

– Zna se ponekad čekati i izvan zakonskog okvira države na te papire, a bez uporabne kada je kuća gotova ne možete ishodovati kategorizaciju, rekao je Patrik Spagnolo, vlasnik kuća za odmor. I dok je čekao na kategorizaciju svojih kuća, neki strpljenja nemaju pa iznajmljuju na crno.

– Ima tu svega, od tih uporabnih do toga da su komotni, vidjeli su da nema nikakvih posljedica i onda im je to puno jednostavnije, dijele ključeve na benzinskima, ne moraju biti ovdje i slično i ne moraju se baviti time formalno, kazala je Sanja Cinkopan, direktorica TZ-a Pula, javila je Senka Mošnja za HRT.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide