Intervju s gradonačelnikom - Vili Bassanese: Umag se nalazi u fazi najvećeg razvoja u svojoj povijesti

VILI BASSANESE: Umag je u fazi najvećeg razvoja u povijesti - gradimo europski grad boljeg života

Još je samo desetak dana ostalo do kraja 2022. godine koja je Istarskoj županiji donijela brojne dobre stvari. 

Povratak turizma nakon dvije godine izostanka dobrih brojki razveselio je mnoge, no nisu turisti jedino što veseli građane Istre. Naime, u brojnim istarskim gradovima i općinama ostvareni su veliki projekti koji su se čekali godinama, a ove su godine dogovoreni i neki novi projekti koji će u budućnosti doprinijeti boljem životu građana.

Kako bi se osvrnuli na ovu godinu, ali i provjerili planove za iduću godinu u Gradu Umagu, gradonačelnik Vili Bassanese odgovorio je na nekoliko pitanja ekipi IstraIN-a pa intervju s njim prenosimo u nastavku.

Kakva je 2022. godina bila za Vaš grad?

Unatoč izazovima, za naš Umag ova je godina bila značajna i nadasve pozitivna. U zadnjih 13 godina grad Umag se nalazi u fazi najvećeg razvoja u svojoj povijesti, i to me čini ponosnim gradonačelnikom.

I u ovoj godini, svojim smo radom osigurali sve potrebne uvjete za gospodarski napredak, socijalnu i zdravstvenu sigurnosti te međugeneracijsku solidarnost. Izazova je svakako bilo puno, i biti će ih još, siguran sam. Pandemija je promijenila živote svih nas, a o ratu da i ne pričam. S druge strane, zaista sam zadovoljan što u Umagu, unatoč svemu, strateški razvojni projekti nisu stali.

Većina je projekata dovršena, ili u najmanju ruku započeta. Od dugo očekivane srednje škole, do velikih infrastrukturnih projekata poput aglomeracije, umaške promenade ili novih vrtića i škola. Započela je i izgradnja Trga sv. Martina, odnosno obnova starogradske jezgre, a uskoro startamo i s izgradnjom područne škole u Sv. Mariji na Krasu, 5. POS zgrade, kao i nove gradske tržnice. Proračun težine 38 milijuna eura je „friško“ izglasan, stoga mogu reći da je 2022. godina bila sasvim solidna te predstavlja najljepši uvod u, nadamo se, mirniju i veseliju 2023. godinu za sve nas.

Kada je riječ o turističkim brojkama, jeste li zadovoljni ostvarenim rezultatima?

Svakako sam zadovoljan, no kada pričamo o turizmu ja uvijek volim napomenuti kako je u Umagu turizam vrlo bitan, no turizam bi uvijek trebao biti dodana vrijednost. Grad Umag je, prema meni dostupnim podacima, najmanje ovisan o turizmu u usporedbi s ostalim turističkim gradovima u Istri.

Nakon dvogodišnjeg usporenog trenda, 2022. godina bila je iznimno dobra na polju turističkog prometa. Svake godine radimo na motivu dolaska u destinaciju u pred i posezoni pa su tako i ovogodišnje manifestacije polučile rekordne rezultate. Prvenstveno tu govorim o teniskom spektaklu Plava Laguna Croatia Open Umag, Sea Star Festivalu, nogometnim turnirima za mlađe kategorije „Umag Trophy“ i zimskim pripremama nogometnih klubova, kao i sve većem broju biciklista i tenisača koji dolaze na pripreme i manifestacije.

Radi se na pojačanoj promociji i prezentaciji Umaga kao sportske destinacije na stranim tržištima u suradnji s organizatorima sportskih manifestacija.

Isto tako, s Udrugom privatnih iznajmljivača surađujemo na organizaciji edukacija kako bi naši iznajmljivači podigli kvalitetu usluge koju nude u svojim objektima. Uz navedene manifestacije, zahvaljujući Ustanovi FESTUM i Turističkoj zajednici, na području Umaga se tijekom godine odvija niz zabavno-kulturnih evenata koji u naš grad dovode brojna poznata imena s glazbene i umjetničke scene.

Destinaciju čine grad, ljudi, smještaj, kvaliteta življenja i sve što treba da nam ugođaj i boravak bude kvalitetniji. To je kontinuirani i sinergijski posao.

Naš se grad mijenja i raste te su turisti zadovoljni infrastrukturom i ljepotom same destinacije, a povratnici ne kriju oduševljenje izazvano kontinuiranim osjetnim razvojem grada, koji se iz godine u godine pretvara u sve ljepše mjesto europskih standarda. Umag će godinu završiti s rekordnim brojem gostiju i ostvarenih noćenja, što nas čini zadovoljnim.

Koji su najvažniji projekti ostvareni u 2022. godini?

Obrazovanje, djeca, mladi i umirovljenici su u fokusu interesa grada Umaga posljednjih 10-tak godina, uz paralelno ulaganje u komunalnu i društvenu infrastrukturu. Svaki ozbiljan projekt nije moguće realizirati u jednoj proračunskoj godini, stoga je svaka, pa tako i 2022. godina, zapravo prirodni nastavak realizacije višegodišnjih razvojnih projekata koji se dešavaju jednom u povijesti, a čija je realizacija vezana uz duže razdoblje, recimo najmanje 2 do 3 godine.

Ne bi mogao istaknuti koji su to „najvažniji“ projekti jer su građanima svi projekti važni, od mega projekata poput aglomeracije koja je sustav kanalizacije praktički dovela do svake kuće, do onih manjih poput sanacije lokalne ceste ili postavljanja usporivača prometa.

Ako baš trebam izdvojiti, onda su to svakako dugo iščekivana umaška srednja škola te umaška promenada, koja će svim građanima Umaga napokon, nakon 50 godina, nuditi mogućnost korištenja i slobodnog pristupa cijeloj obali i pomorskom dobru.

Projekt aglomeracije se isto tako privodi kraju, doku su započele pripreme i za rekonstrukciju starogradske jezgre, izgradnju novih vrtića te područne škole u Sv. Mariji na Krasu. Eto, u nekoliko riječi sažeo sam posao koji traje godinama, a čiji će konkretni rezultati tek biti vidljivi, što u 2023. godini, što za par godina.

Koji su najvažniji projekti koje planirate provesti u 2023. godini?

Grad Umag nastavlja sa svojim strateškim investicijama pa se u 2023. godini, kao dio zelenih politika u zaštiti okoliša „Umag: Green City-Smart City“, ulaže do sada rekordnih 5,5 milijuna eura. Planira se sanacija odlagališta komunalnog otpada u Donjem Picudu te se nastavlja izgradnja odlagališta, reciklažnog dvorišta i sortirnice građevinskog materijala „Valdemat“.

Što se projekta „Umag-grad djece“ tiče, Grad Umag nastavlja s uređenjem osnovnih škola, a planiran je također početak izgradnje potpuno nove Područne škole u Svetoj Mariji na Krasu, a za što će biti u prvoj fazi izdvojeno 530.000,00 eura. Nastavlja se i s izgradnjom umaške srednje škole s nužnom okolnom infrastrukturom vrijednosti preko 1.350.00,00 eura, ali i s opremanjem / izgradnjom dječjih igrališta u gradu i naseljima (326.600,00 eura).

Nadalje, kada su u pitanju ceste i prometnice, predviđena su pozamašna ulaganja. Gotovo 1.380.000,00 eura bit će usmjereno na izgradnju novih sadržaja i prometnica u Komuneli, 750 tisuća eura bit će uloženo na području Bašanije, a 530.000,00 eura na području Zambratije. Dodatna će sredstva biti uložena u Ungariji, Moeli, Petroviji, Finidi i Valici.

U 2023., po dovršetku izgradnje zgrade POS 4, u koju će oko 250 sugrađana useliti i započeti svoje novo životno poglavlje, nastavlja se s izgradnjom novih stanova za mlade.

Očekujemo i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom kako bi započeli s izgradnjom dvorane za boćalište u Babićima. Starogradska jezgra bit će bogatija za novi trg, Trg Sv. Martina, te se nastavlja s uređenjem starogradske jezgre, a novi su sadržaji predviđeni i na šetnici, odnosno u parku Humagum.

Jedan od svakako najzanimljivijih projekata, vrijednosti do 1,5 milijuna eura, bit će i nova gradska tržnica, čiji se početak izgradnje planira upravo u 2023. godini. Predviđa se i rekonstrukcija groblja Sv. Andrije gdje je predviđeno ulaganje od 270.000,00 eura, kao i nastavak izgradnje već spomenute promenade/šetnice.

Novogodišnja želja za sugrađane?

Bit ću kratak i jasan, kao i uvijek. Zdravlje i mir u duši, sve će se ostalo posložiti.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide