Istarska uljara Al Torcio jedna je od najboljih u zemlji

Istarska uljara Al Torcio jedna je od najboljih u zemlji
Photo Credit Canva

U Novigradu je nedavno otvorena jedna od najsuvremenijih uljara u okolici. Otvorila ju je obitelj Beletić, a u njoj se odnedavno, između ostalog, proizvodi svjetsko priznato maslinovo ulje Al Torcio. Kako su ispričali modernizacija i nova uljara bila je san danas pokojnog oca Tranquilina Beletića koju su ovih dana napokon u potpunosti ostvarili njegovi sinovi Karmino i Kristijan te njihova supruga Đurđica. Naime, njihov je otac istoimenu uljaru u nešto skromnijem izdanju od onog današnjeg otvorio još 2000. godine, a od tada je velik broj istarskih maslinara upravo u Novigradu prerađivao svoje ulje. Jedna od idućih velikih želja Tranquilina Beletića bila je otvoriti butik uljara, prenosi Jutarnji.

“Ovakva suvremena uljara među prvima je u našoj zemlji, te u krugu od 500 km, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, zato sam ponosan što je baš u Istri, najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu, otvoren najmoderniji pogon. Prednosti primjene ove najnovije tehnologije su u tome što ona, u kombinaciji s mlinom, omogućava vodeno hlađenje paste maslina. To je važno jer se masline beru sve ranije, pri tome su temperature sve više, a time i temperature maslina koje dolaze na preradu, a njihovim mljevenjem se temperatura u mlinu podiže za još četiri do pet stupnjeva, što negativno utječe na kvalitetu i očuvanje vrijednosti ulja. Vodenim hlađenjem mlina omogućena je kontrola temperature, hlađenje paste maslina. Prilikom samog procesa prerade ne dodaje se voda, pa se polifenoli sadržani u pasti masline ne tope u vodi, već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više fenola u ulju”, rekao je Karmino Baletić.

Uljara ima certifikat za ekološku proizvodnju te kako sadrži četiri miješalice od po 800 litara u kojima se mogu prerađivati četiri šarže ulja četiri različita proizvođača. To omogućava pranje sustava između prerada, pa tako nema zaostataka od prijašnjih proizvođača što svakom maslinaru daje vlastito i čisto ekološko ulje. U samoj uljari nalazi se i silos za maslinove koštice koje ovdje koriste za ogrjev.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide