Istarski med u opasnosti: Prvi dio pčelarske sezone je izgubljen

Istarski med u opasnosti: Prvi dio pčelarske sezone je izgubljen

Prvi dio istarske pčelarske sezone je vjerojatno izgubljen. Priroda će se oporaviti već od sredine travnja ali istarskog meda će biti manje, puno manje nego prošle godine, piše Istragram

Negdje su se temperature u Istri početkom ovog mjeseca travnja spustile čak na -5 Celzijevih stupnjeva, što je bilo kobno za većinu cvjetnica. Najteže je bagremu, ali i voćke na kojima su već bili vrhovi cvijeća, rane trešnje i lipa prilično su uništene. Istarski pčelari nadu polažu u ispašu javora, kestena i plodova šume.

Čak su i pčelari na slovenskom Krasu izgubili sve proljetne pašnjake. Livade su im doslovno izgorjele. Ove godine u dijelu slovenske Istre neće biti plodova šumskog cvata, divlje trešnje, bagrema i maslačka. Što znači da će se pčelinje obitelji zato sporije razvijati i, ne manje važno, manje dobro oprašivati ​​ostale biljke u lancu.

Procjenjuje se da će ovogodišnja sezona istarskog meda biti barem upola manja od prošlogodišnje. Srećom u nesreći, zbog prilično duge zime, razvoj pčelinjih obitelji također je donekle usporen. Pčelinje obitelji stagniraju već dva mjeseca. Ovaj proljetni mraz vjerojatno neće imati veći utjecaj na razvoj pčelinjih porodica.

Hrvatska i Slovenija pokrenule su nedavno zajedničku akciju zaštite istarskog meda u Europskoj uniji. Zahtjev za zaštitu meda pod nazivom Istrski med/Istarski med pripremili su slovenski pčelari iz Obalnog pčelarskog saveza Koper zajedno s hrvatskim pčelarima iz Istre i Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Nacionalnu oznaku izvornosti u Hrvatskoj i Sloveniji istarski med je dobio prošle godine. Pod nazivom istarski med-istrski med zaštićeno je sedam vrsta meda – uniflorni od bagrema, kadulje, kestena, lipe i vrijeska, te dva multiflorna: cvjetni med i bjelogorični medljikovac.

Oznaka izvornosti i geografske zaštite vrijedi za med koji se proizvodi na području cijele Istarske županije, u dijelu Primorsko-goranske županije odnosno na području grada Opatije, na području općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, otoku Cresu i Lošinju, te u slovenskim primorskim i obalnim općinama Koper, Izola, Piran i Ankaran.

Koliko ćemo se zasladiti istarskim izvornom medom ove godine, saznati ćemo uskoro.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide