Istarski vinograd u kojem raste možda i najbolji hrvatski merlot

Istarski vinograd u kojem raste možda i najbolji hrvatski merlot
Photo Credit: Manuel Angelini

Sa tri strane omeđene morem, na udaru juga, bure i soli, 25 tisuća loza merlota na rtu Marlera ispod Ližnjana raste u izazovnim i jedinstvenim uvjetima, a pogleda s ovog unikatnog vinograda puca od medulinskog arhipelaga sve do Kamenjaka, Cresa i Lošinja, piše Istra24

Najjužniji istarski vinograd prostire se na 3,5 hektara i godišnje daje 15 tona grožđa odnosno do deset tisuća butelja vrhunskog vina Punta Greca.

Proizvedena u ograničenim količinama, Punta Greca je jedno od vodećih hrvatskih crvenih vina i perjanica istarske Medea Vinarije.

Loze se uzgajaju u takozvanom “royat kordoncu” s jednim krakom, a veliku posebnost vinogradu daje tlo koje se sastoji, kako nam pojašnjava inženjer agronomije Josip Marketanović, od mješavine crljenice i pijeska s izraženim udjelom gline. Loze su sađene u gustom sklopu kako bi se branile od posolice koja dolazi s mora. Zbog ekstremnih uvjeta na kojem raste vinograd, od posolice, vjetrova i izazova koje nose, berba se niti ne obavlja svake godine pa je tako ovo vino ekskluzivno, a svaka butelja numerirana.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide