Kako se istarski maslinar slomio pred europskim tužiteljima

Maslinarstvo: Zašto Istrani mogu ono što drugi ne mogu?
Photo Credit: Canva

Europsko tužiteljstvo (EPPO) podiglo je prije nekoliko dana optužnicu zbog subvencijske prijevare teške nešto više od 220 tisuća eura, odnosno gotovo 1,7 milijuna kuna, protiv poduzetnika iz Istre koji je varao s europskim poticajima za maslinike. 

Telegramsada doznaje da je riječ o 38-godišnjem Ivanu Kuftiću, vlasniku lokalnog OPG-a, čija je obitelj poznata među turističkim djelatnicima, kao i graditeljima bazena. U svom iskazu Kuftić je istražiteljima priznao kako je varao na natječaju za europske poticaje, jer mu je, kaže, trebao novac ne bi li čim povoljnije posadio masline.

Optužnicom mu se na teret stavlja lažiranje računa što ih je ispostavljao Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dokumentacije o financiranju, kao i potvrda da državi ne duguje porez. Sve je to bilo krivotvoreno, ali mu je agencija ipak isplatila dio traženih sredstava.

Detalji iskaza optuženog poduzetnika
“Na prvi natječaj 2015. javio sam se kako bih došao do financijskih sredstava i čim jeftinije posadio masline”, izjavio je u svojoj obrani Kuftić. Budući da nisam imao financijsku sposobnost, odnosno vlastita sredstva koja je trebalo uložiti uz sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, sastavio sam pismo namjere malteškog fonda ‘LandOverseas’. Njime sam potkrijepio tu pravnu stanu”, priznao je.

Europski tužitelji su tijekom istrage ispitali i svjedoke iz malteškog fonda koji su im potvrdili da nikakvo pismo namjere Kuftiću nisu izdali. “Prvi puta vidimo taj dokument. Mi se ni ne bavimo davanjem zajmova”, naglasili su.

Kako je ipak dobio europski novac?
S lažnim papirima Kuftić je ipak uspio dobili oko 220 tisuća eura iz projekta “Podizanje nasada maslina i nabavka poljoprivredne mehanizacije i opreme”. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju tražena bespovratna sredstva na kraju mu je i odobrila.

Rekonstruiravši sve njegove poteze, istražitelji su utvrdili da je nakon odobrenja sufinanciranja promijenio podizvođače. Od tada je sve radove navodno izvodila i fakturirala jedna firma koju je on kontrolirao. Sve je, stoji u optužnici, služilo isključivo nezakonitom izvlačenju europskog novca što Kuftić uostalom ni ne negira.

Lažni računi, lažne porezne potvrde…
“Sam sam izradio i račune Obrta Garden Art kao i tvrtke Capital solution d.o.o. kako bih ih priložio među dokumentacijom i dobio sredstva”, objašnjavao je Kuftić dodajući da je Capital solution bila tvrtka od njegovog prijatelja, ali je on osobno više vodio sve poslove.

Već smo javljali da je EPPO utvrdio da je Kuftić napuhao cijene radova iako je njihova vrijednost bila puno manja. “Obrt Garden Art nije ništa radio za mene već sam ja samo sastavio račune zbog europskog novca. Žao mi je što sam sve to napravio”, pokajao se pred istražiteljima Ivan Kuftić. Kazao je i da je cijeli sporni iznos potpore već vratio.

Ipak, ako se ne nagodi s europskim tužiteljstvom, čeka ga sudski proces. Za subvencijsku prijevaru prijeti mu do 10 godina zatvora, a za krivotvorenje isprava zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, piše Telegram.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide