Kontrola nekorištenja sigurnosnog pojasa i nezakonita uporaba mobitela

Rezultati prometne akcije nadzora korištenja pojasa i uporabe mobitela
Photo Credit: PU Istarska

Rovinjska policija će provesti pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nezakonite uporabe mobitela 

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Policijska postaja Rovinj-Rovigno će 11. srpnja 2023. godine na području grada Rovinja, općina Žminj, Kanfanar i Bale od 9 do 15 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”, javlja PU Istarska

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

U prvih 6 mjeseci 2023. godine utvrđeno je 529 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, dok je u istom razdoblju 2022. godine evidentirano 417 prekršaja, što je povećanje za 27% ili 112 prekršaja.

U istom razdoblju utvrđeno je 525 prometnih prekršaja nezakonite upotrebe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, dok je u istom razdoblju 2022. utvrđeno 341 prekršaj, što čini povećanje broja prekršaja za 54% ili 184 prekršaja.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Posljednjih nekoliko godina među vozačima raste i negativni trend nezakonite uporabe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, a koji je jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu s obzirom da vozačima odvraća pozornost s ceste, te ih ometa, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide