Ležaljke na plažama ne bi smjele smetati drugima, ni u Medulinu ni drugdje

Photo credti: Prizori s plaža u Komiži, Medulinu i Splitu - Snimili čitatelji/Morski.hr

Sve više građana ovih dana skreće pozornost na poplavu praznih ležaljki na plažama diljem obale. Doslovno zauzimaju ogroman prostor, nerijetko i veći postotak plaže, pa se građani s razlogom pitaju: istjeruje li ih to netko s plaža ako ne plate ležaljku? Evo i odgovora na to pitanje, piše Morski.hr, i prilaže između ostalog fotografiju plaže Bijeca u Medulinu na kojoj se vide prazne ležaljke preko cijele plaže.

U nastavku teksta pojašnjava se što kaže zakon: 

Što znači “opće dobro”?

– Morska obala je izvan svakog vlasničkog režima i svatko od nas je apsolutno slobodno može koristiti u uobičajene svrhe, kaže izv. prof. dr. sc. Goran Vojković, jedan od naših vodećih stručnjaka za pomorsko dobro.

– To znači da je to dobro slobodno na uporabu svima – dakle slobodno možete koristiti plaže za šetnju, sunčanje, kupanje… No, što ako želimo koristiti plažu više od uobičajenog? E, za to je potrebna koncesija.

Može li netko imati koncesiju na plažu i tu plažu imati za isključivu uporabu svog kampa ili hotela (ili naplaćivati ulaz)? Može, ali takva se koncesija mora nalaziti u javnom registru. Sve u svemu, u Hrvatskoj nema puno takvih koncesija za plaže.

Ukoliko netko tvrdi da ima koncesiju i da može isključivo koristiti neki dio obale, za to treba imati dokaz i posebno rješenje. Taj dokaz možete provjeriti preko mobitela u registru koncesija. Još jednom treba naglasiti da je takvih koncesija vrlo malo jer su čak i plaže ispred hotela s pet zvjezdica obično javne plaže, kaže prof. dr. Vojković.

I tu sad dolazimo do bitnog za ovu temu. Osim koncesija, postoje koncesijska odobrenja, koja moraju imati oni koji iznajmljuju rekvizite za plažu, poput ležaljki i suncobrana. Međutim, za razliku od koncesija, dobitnici koncesijskih odobrenja nipošto vam ne smiju, niti mogu isključiti niti ograničiti opću uporabu pomorskog dobra.

Drugim riječima, nitko vama ne može zabraniti da nosite svoju ležaljku ili se buniti što ne želite njihovu ležaljku. Njihova usluga je ponuditi vam ležaljku ili suncobran, ako na to imaju koncesijsko odobrenje, no nemaju se pravo žaliti ako vi njihovu uslugu ne želite ili pak nosite sa sobom svoju ležaljku ili suncobran.

Ako od praznih ležaljki nemate mjesta za svoj ručnik, ležaljku ili želju da se igrate s djecom u pijesku, slobodno nositelju koncesijskog odobrenja pomozite posložiti prazne ležaljke koje je ostavio na općem pomorskom dobru, na jedno mjesto, kako drugima ne bi smetale.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide