Lijepa vinska priča vodnjaskog OPG-a

Lijepa vinska priča vodnjaskog OPG-a
Photo Credit: Teraboto

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dario Vitasović – Teraboto djeluje od 1995. godine, a vlasnici su nam otkrili kako je izgledao njihov put ponosno ističući kako Teraboto nije samo vino, Teraboto je put. Put njihovih predaka. Razvoj njihovih odnosa. Put koji se nastavlja i nadopunjuje iz godine u godinu. Nešto znanja, puno truda, još više nedoumica, kako bi kod sljedeće fermentacije nastavili tamo gdje smo stali prethodne godine, pišu Turističke priče

Teraboto vinograd je smješten na sjeveru Vodnjana, udaljen od naselja zračnom linijom nekih dva kilometra, na nadmorskoj visini od cca 130 metara. Ovaj vinograd je položen na padini prema moru s pogledom na Vodnjan i brijunski arhipelag. Ova obitelj ima i maslinike u prstenu oko Vodnjana, na čak pet različitih lokaliteta. Maslinici Corona Vespa i San Giacomo nalaze se na Istoku Vodnjana, prema Galižani. Oba su s pogledom na pulski akvatorij, brijunski arhipelag i Vodnjan. Maslinik San Antonio nalazi se na blago nagnutoj južnoj padini koja također gleda na pulski akvatorij i brijunski arhipelag. Maslinik Munida se nalazi na jugu Vodnjana, nedaleko prometnice prema Fažani i Peroju. Maslinici Bus de Piso se nalaze na sjevero-zapadu Vodnjana, nedaleko Parka kažuna, također s pogledom na more i brijunski arhipelag.

Svi su maslinici na lokalitetima na kojima su od pamtivijeka bile zasađene masline, a pred njima je berba ovih dana i trajat će desetak dana. Masline se uzgajaju na tradicionalan način, branje je ručno, a prerada se vrši hladnim postupkom iste večeri u Vodnjanskim uljarama. Početak berbe ovisi o vremenskim prilikama i dozrijevanju maslina.

Više o ovoj priči pročitajte OVDJE.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 19:29
Umag
 

Oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vjetra: 4 km/h IJI
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13