Lions klub Novigrad poklanja izložbu „Hrvati na ledenom moru“

Foto: Lions klub

Lions klub NOVIGRAD povodom, jubilarne 20. godišnjice rada u suradnji s Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad poklanja građanima Novigrada i svim dragim ljudima izložbu „Hrvati na ledenom moru“.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe u subotu, 6. travnja 2024., u 18.00 sati u Muzeju Lapidarium.

Izložba će biti otvorena do 5.5.2024.
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak; od 8:00 do 15:00, subota 08.00 do 14.00

Na otvorenju izložbe u vlasništvu Lions kluba Quarneroli iz Lovrana, predstaviti će autori Miljenko Smokvina i Milorad Stanić, član Lions kluba Quarneroli Lovran i ovogodišnji Guverner Lions Distrikta 126 Hrvatska.

Izložbom se predstavlja svjetski poznata austro-ugarska znanstveno-istraživačka ekspedicija osvajanja Arktika iz 1872./1874. godine u kojoj je od 24 člana posade sudjelovalo 12 mornara s Jadrana i kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Izložbom želimo istaknuti hrvatske mornare iz Hvara, Brača, Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta, i njihov doprinos tom istraživanju.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojega su nazvali „Zemlja Franje Josipa“. Na tom arhipelagu od tada postoji i Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Postav izložbe čine 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, maketa broda „Admiral Tegetthoff“ u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića iz Krka i još 30tak izvornih i vrijednih eksponata.

Na izložbi predstavit će se i prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića HRVATI NA LEDENOM MORU 1872-1874 koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije.

U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje.

Autor izložbe: Miljenko Smokvina i Milorad Stanić.

Muzej – Museo Lapidarium, Veliki trg 8a, 52466 Novigrad – Cittanova.
Info: www.muzej-lapidarium.hr
Tel: +385 (0)52 726 582

Lions klub Novigrad poklanja izložbu „Hrvati na ledenom moru“
Foto: Lions klub
Lions klub Novigrad poklanja izložbu „Hrvati na ledenom moru“

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide