Ministar Butković podržao projekte sanacije lukobrana i rekonstrukcije pulske Rive

Photo credit: Canva

Na inicijativu Grada Pule, u pulskoj Komunalnoj palači je održan radni sastanak na kojem je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, istarski župan Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnik za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović, gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa suradnicima, član Uprave ACI d.d. Josip Ostrogović, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos i saborski zastupnik Anton Kliman. 

Tom se prigodom, razgovaralo o potrebnoj sanaciji pulskog lukobrana i rekonstrukciji Rive, a potpredsjednik Vlade i ministar Butković iskazao je punu potporu, rekavši kako se oba projekta mogu financirati europskim sredstvima te da se uskoro očekuje raspisivanje javnih poziva. Budući da je riječ o značajnim investicijama projekti bi se, uz EU financiranje, podmirili i državnim i gradskim sredstvima.

„U posljednje vrijeme pokrenuli smo veliki investicijski ciklus u rekonstrukciju i izgradnju riva i lukobrana na čitavoj hrvatskoj obali i u tom smislu danas su velika ulaganja kao nikada dosada. Tako će i projekt rekonstrukcije, sanacije i dogradnje pulskog lukobrana, vrijedan oko 20 milijuna eura naći svoje mjesto u novoj financijskoj perspektivi koja bi se trebala otvoriti na jesen i dobiti europsko financiranje. Lučka uprava Pula će doći do građevinske dozvole, pribaviti svu dokumentaciju i javiti se na poziv Ministarstva. Na isti način na koji smo dosad financirali projekte, a to je s 85 posto bespovratnih sredstava, a ostatak bi financirala država. Projekt je u ozbiljnoj fazi. Očekujem da ćemo vrlo brzo doći potpisati ugovor o financiranju projekta. Što se tiče rekonstrukcije pulske rive, projekt je u ingerenciji Grada Pule i ACI-ja. Za projekt je potpisan i Sporazum o razumijevanju, gdje će Grad Pula i ACI zajednički izraditi idejno rješenje. Nastojat će se sve ubrzati i što prije doći glavnog projekta, odnosno do dozvola. Projekt je vrijedan 12 milijuna eura i djelomično možemo financirati iz europskih sredstva, a dio financijske konstrukcije sukladno Sporazumu će preuzeti ACI”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Govoreći o pulskoj rivi, župan je podsjetio da je Grad Pula napravio veliki iskorak izgradivši kompletan obalni kolektor čime se zaljev pročistio. Smatra kako je vrijeme da se napravi novi iskorak te da se izgradnjom i proširenjem dobije nova operativna obala, kao što to županijska Lučka uprava radi od Carinskoga gata prema Mandraču.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u izjavi za medije naglasio je infrastrukturnu, ekološku i sigurnosnu važnost oba projekta.

„Svjesni smo da su i lukobran i Riva u lošem stanju i to su itekako dva važna projekta koja treba realizirati. Pripremit ćemo potrebnu dokumentaciju i aplicirati na javne pozive za dobivanje sredstava. Pula je grad koji živi uz more, ali na trgovima. Vjerujem da će realizacijom projekta rekonstrukcije Rive Pula živjeti i na moru“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide