Na svečanoj sjednici Općine Brtonigle prezentirani razni projekti i dodijeljena priznanja

Photo credit: www.brtonigla-verteneglio.hr

Brtonigla je proslavila zaštitnika Svetog Zenona i održala svečanu sjednicu. 

U jutarnjim satima održana je Sveta misa u župnoj crkvi predvođena župnikom, dok je navečer u prostorijama Zajednice Talijana Brtonigle, održana je svečana sjednica Općine Brtonigle, prenosi Naša Bujština

Svečana sjednica Općinskog vijeća je, uz vijećnike, okupila brojne uzvanike, predstavnike Istarske županije, Talijanske unije, nekoliko istarskih općina i gradova i druge sudionike. Sve ih je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Željko Ružić, da bi zatim u prigodnom izlaganju načelnik Sinožić podsjetio na najvažnije projekte i aktivnosti u proteklih godinu dana, a važni poslovi i projekti u svim područjima djelovanja predstavljeni su i kroz prigodnu video prezentaciju.

Glavnu riječ je imao Neš Sinožić, načelnik Općine Brtonigle, koji se prisutnima obratio slijedećim riječima:

– Općina smo koja funkcionira poput savršeno isprepletene mreže u kojem je svaka karika jednako važna, pri čemu posebno pazimo na najslabije kategorije u društvu. I kad nam kažu da Brtonigla ima posebnu energiju to je zato što se svi odreda trudimo održavati i uređivati naše lijepo mjesto, da zadrži svoj šarm i autohtonu prepoznatljivost. Ovakav način funkcioniranja i čvrsta povezanost ovdašnjih ljudi omogućavaju nam da stvaramo dodatnu vrijednost za sve stanovnike s područja Brtonigle, prateći njihove potrebe, naglasio je Sinožić, istaknuvši posebnost Brtonigle.

– Naša općina je jedinstvena kao lokacija u kojoj se spajaju utjecaji mora i kontinenta, a opet tipično istarsko mjesto koje odiše ljepotom svega onoga po čemu je Istarski poluotok nadaleko čuven. Itekako smo svjesni tih vrijednosti, no ono što je neprocjenjivo u Općini Brtonigla su ljudi. Posebno smo ponosni na izvrsne turističke rezultate ostvarene u 2022. godini, kada je ostvareno više od 700.000 noćenja, što je brojka bez presedana. Iako je posljednjih godina zabilježen solidan rast stranih ulaganja na našem području, naš glavni prioritet ostaje lokalno stanovništvo. Konstantno smo posvećeni zadovoljavanju potreba naših stanovnika i poboljšanju kvalitete njihovog života. Zahvaljujući suradnji i zajedničkom radu s institucijama i partnerima, postigli smo rezultate zahvaljujući kojima se naša općina pretvara u mjesto ugodno za život i rad. Unatoč svim poteškoćama s kojima se suočavamo, postoje neka izvanredna postignuća koja treba istaknuti. Još jednom želim naglasiti da je jedna trećina prošlogodišnjeg općinskog proračuna bila financirana iz europskih fondova i drugih vanjskih fondova, čime smo dosegnuli najveći ikada zabilježeni iznos proračuna od 3.5 milijuna eura. S obzirom na investicije i programe koji su realizirani u posljednjih godinu dana, mislim da je lako zaključiti da je učinjeno jako puno i da su rezultati rada vidljivi svima. Stoga smo, s obzirom na učinjeno, još sretniji što možemo nastaviti s radom, s uvjerenjem da smo na dobrom putu. Znamo da pred nama ima još mnogo posla i izazova, ali ima i velike želje da činimo našu općinu boljom, naglasio je načelnik Sinožić uz čestitke svim sugrađanima i poziv na suradnju za nastavak razvoja na dobrobit cijele zajednice.

Predstavljeni su brojni poslovi, započeti ili završeni projekti, kao što je nastavak oživljavanja poduzetničke zone Štrpe ili aktivnosti na povećanju prepoznatljivosti i atraktivnosti lokalne turističke destinacije i ribarske tradicije, čime će se pozitivno utjecati na produženje turističke sezone i na povećanje konzumacije ribljih specijaliteta. U tom i drugim projektima koriste se sredstva europskih i drugih fondova, čemu je prethodila opsežna i sveobuhvatna priprema projekata. Jedan od takvih projekta je restauracija drvenih skulptura Blažene Djevice Marije iz doba Serenissime koje su vraćene u župnu crkvu. Pomalo se ostvaruje projekt uređenja arheološkog parka Santi Quaranta, a treba spomenuti i završetak proširenje i adaptacije zgrade škole i vrtića. Mnogo se ulaže u područje socijale, školstva i predškolskog odgoja, stipendiraju se studenti, pomažu stariji sugrađani… Svake godine dio proračuna se izdvaja za komunalnu infrastrukturu i gospodarenje okolišem, posebno na uređenje lokalnih cesta. Područje Brtonigle je u sustavu velike aglomeracije čime se rješava pitanje odvodnje za nekoliko naselja, organiziraju se razne ekološke akcije, a u pripremi je dostojno uređenje galerije „Aleksandar Rukavina“. Mnogo je i drugih poslova, posebno u području gospodarstva i poljoprivrede, obavljenih u posljednjih godinu dana koji su spomenuti u prigodnoj prezentaciji, na čemu su čelnicima Općine i građanima čestitali u ime Istarske županije dožupanica Jessica Acquavita i u ime Talijanske unije predsjednik njenog Izvršnog odbora Marin Corva. Svoj prilog svečanoj sjednici dale su i članice Vokalne skupine Ad libitum iz Brtonigle, a nakon svečane sjednice druženje je nastavljeno u konobi Zenon, uz prigodan prikaz aktivnosti najmlađih u dječjem vrtiću Kalimero.

Podijeljenja javna priznanja

Kao i svake godine, pa tako i ove, na svečanoj sjednici dodjeljuju se javna priznanja Općinskog vijeća za posebne rezultate i doprinos ukupnom razvoju općinskog područja. Jedna od plaketa dodijeljena je Zajednici Talijana Nova Vas za doprinos unapređenju i razvoju općine u području kulture te za promicanje prava talijanske nacionalne manjine na općinskom području. Zajednica Talijana u Novoj Vasi počela je djelovati u ljeto 1974. godine pod vodstvom učiteljice Leni Benussi. Članovi Zajednice Talijana vrlo su aktivni u provođenju svojih aktivnosti, danas djeluje umjetnička skupina i pjevački zbor. Vrlo su predani očuvanju tradicije, oplemenjivanju lokalnih običaja i recepata, promoviranju svog kraja, održavanju prijateljstava i njegovanju odnosa te su česti gosti raznih domaćih i međunarodnih događanja.

Plaketa je dodijeljena Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Radošević iz Grobica. Proizvodnju sira Đurđa i Miroslav počeli su prije 30 godina, a tradiciju je nastavio sin Branko koji se stručno osposobio za posao mljekara i sirara, kao pozitivan primjer mladog čovjeka koji radi na očuvanju lokalnog identiteta. Sirana Radošević široko je poznata među ugostiteljima sjeverozapadne Istre. Plaketu za rezultate na području kulture dobio je profesor povijesti i društvenih znanosti Rino Cigui, istraživač i publicist. Istraživač je u Centru za povijesne znanosti Rovinj od 2007. godine, bavi se lokalnom poviješću, povijesnom toponimijom, heraldikom i zdravstvenom poviješću. Objavio je kao autor, koautor ili urednik mnogo publikacija vezanih uz toponimiju, heraldiku, religijsku povijest i zdravstvo u Istri. Jedno od priznanja iz područja gospodarstva dobilo je poduzeće Tricop iz Brtonigle kojega vodi Luciano Šimonović. Poduzeće radi od 1992. godine, uspješno odolijevajući svim poteškoćama koje su pratile i prate tekstilnu industriju. Danas poduzeće ima desetak zaposlenih uz nekoliko kooperanata. Plaketu Općinskog vijeća Brtonigla dobio je i poznati poduzetnik, posebno u području turizma, Tullio Fernetich, koji godinama vodi prestižni obiteljski hotel San Rocco. Bio je prvi načelnik nove općine Brtonigla u dva mandata, s obitelji je 1989. godine otvorio trgovinu mješovitom robom u Brtonigli, zatim bar i pizzeriju, sve u okviru obiteljske tvrtke Primizia koja posluje već 34 godine. Član je i potpredsjednik dviju nacionalnih udruga u hotelijerstvu i turizmu HGK.

Ove godine priznanje Općinskog vijeća dobili su supružnici Ferdinanda i Gino Paoletić, donedavni voditelji jedne od najpoznatijih brtoniških oštarija. Njihova „Sirena“ postala je svakodnevica brtoniškog života. Svi su se nalazili „kod Gina“, pa su s razlogom Ferdinada i Gino zaslužili priznanje za doprinos unapređenju i razvoju općinskog ugostiteljstva i gospodarstva, donosi Naša Bujština.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide