Nabavljena vrijedna opremu za sprječavanje širenja onečišćenja mora u Istri

U sklopu EU projekta FIRESPILL Istarska županija nabavila je vrijednu opremu za sprječavanje širenja onečišćenja mora, a radi se o 500 metara zaštitnih brana i dodatne opreme za sprječavanje širenja ugljikovodika i drugih onečišćujućih tvari uslijed neželjenih incidenata na moru i obali. Oprema je danas dopremljena u Luku Pula te je održana demonstracija i edukacija vatrogasaca za njezino korištenje, kojoj su prisustvovali i župan Boris Miletić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić, te voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, ujedno i voditelj projekta FIRESPILL za Istarsku županiju, Bruno Kostelić. 

„Svi skupa znamo koliko nam je bitno očuvanje okoliša, a upravo ovom opremom omogućavamo našim službama da, ukoliko dođe do potrebe, istu i koriste. Podsjetit ću da je EU projektom HAZADR 2014. godine već nabavljeno 300 metara brana. Vidjeli smo, nažalost, što nam se dogodilo u Ližnjanu i kako je potrebno malo da dođe do onečišćenja tog našeg predivnog okoliša, na kojeg smo svi skupa ponosni. Tada sigurno nije bilo moguće intervenirati jer se sve zbilo tijekom noći sa subote na nedjelju toga dana, a i ovom prilikom zahvaljujem službama koje su uložile enorman napor kako bi se čim prije to područje saniralo“, rekao je župan Miletić.

Osim brana, dodao je župan, projektom je osigurana i nabava potrebne opreme za Nastavni zavod za hitnu medicinu koji je, također, dio hitnih službi kojima se EU projekt FIRESPILL bavi. Radi se o medicinskim lutkama za oživljavanje, ali i lutkama za vježbanje oživljavanja. Vrijednost ove opreme iznosi oko 140.000,00 €.

„Mi kao vatrogasci koji ćemo opsluživati i ovaj dio opreme možemo biti samo zahvalni Županiji i hvalevrijednim projektima, kao što je FIRESPILL Oprema nije nabavljena radi nas, već radi svih naših građana i radi zaštite okoliša. Svaki komad ovakve opreme može sačuvati dio naše obale i pomoći nam u nekakvom saniranju ili sprječavanju širenja onečišćenja za kojeg se nadamo da ipak neće doći, ali u slučaju kakve nesreće ili nepogode imamo s čime odraditi posao. Nadamo se da ćemo s ovime vježbati, ali da u stvarnosti nećemo imati priliku koristiti“, poručio je zapovjednik Rojnić.

„Istarska županija aktivno je uključenja u procjenu potreba našeg Sustava civilne zaštite radi čega je nadležni Upravni odjel za održivi razvoj preuzeo ulogu partnerskog sudjelovanja u projektu FIRESPILL, a sve s ciljem provedbe zacrtanih mjera civilne zaštite na našem području iz važećih strateških i planskih dokumenata. Cilj je i unaprjeđenje djelotvornosti, spremnosti i povezanosti s hitnim službama ostalih partnera i osiguravanja povećane informiranosti stanovništva o mogućim posljedicama neželjenih događaja i educiranosti za provođenje mjera samopomoći i uzajamne pomoći, kao očekivanim rezultatima projekta FIRESPILL.Projekt je na samom kraju svoje provedbe, te se realizacija svih aktivnosti očekuje do kraja lipnja. Istarska županija je za svoje aktivnosti projektom osigurala oko 920.000,00 €, a za ove smo brane od navedenog iznosa izdvojili 223.173,59 €“, dodao je Kostelić.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide