Najava prometne akcije: kontrola korištenja pojasa i mobitela

Mirna novogodišnja noć u Istri
Photo Credit: PU Istarska

Iza nas je još jedan miran vikend u prometu, a prometna policija sutra će u Puli kontrolirati koriste li vozači i putnici sigurnosni pojas te nepropisnu uporabu mobitela za vrijeme vožnje. 

Tijekom proteklog vikenda, od 7. do 9. siječnja, na području Policijske uprave istarske evidentirane su tri prometne nesreće, od kojih jedna s ozlijeđenim osobama i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesreća dvije osobe zadobile su lake tjelesne ozljede, javlja PU Istarska.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 340 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno devet vozača i jedno vozilo. Policijski službenici utvrdili su 152 prekršaja, od kojih:

nepropisna brzina – 90 prekršaja
nekorištenje sigurnosnog pojasa – 13 prekršaja
upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 7 prekršaja
korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 10 prekršaja
ostali prekršaji – 32 prekršaja.

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u utorak, 11. siječnja od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”.

Prošle se godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola dogodilo 607 prometnih nesreća, u kojima je sedam osoba poginulo, 39 ih je teško ozlijeđeno, a 203 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede. Djelatnici prometne policije u 2021. godini utvrdili su ukupno 17.086 prekršaja, od čega:

2.518 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, što je 32% više nego prethodne godine
3.503 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, što je 14% više nego prethodne godine

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide