Naselje Sepomaia

Photo Credit: Coloursofistria

Nekadašnji su plovni putevi vodili uz obalu, roba se prevozila samo danju, a noću i za nevremena lađe bi se skrivale u luke i lučice.

Tako je bilo i u današnjem Katoru.Od Rta Katoro do Rta Sipar.Na potezu od rta Katoro do rta Sipar osim vila bogataša bilo je i seoskih kuća s imanjima, čiji su se stanovnici bavili poljoprivredom, obrtom, ribarstvom i trgovinom. Te su proizvode prodavali trgovcima, a oni su iste prevozili brodicama u druge krajeve. Za tu je namjenu bila je potrebna velika luka. Tako je nastalo i naselje Sepomaia, koje se protezalo od Rta Katoro do Rta Sipar. Piše : Coloursofistria


Naseljenost ovog područja seže daleko u povijest.
I prije dolaska Rimljana nalazilo se ovdje naselje. Nosilo je naziv keltskog porijekla: Sepomaia. Rimljani su kasnije preimenovali naselje u Siparis.
Zbog raznih opasnosti koje su im prijetile Siprani su više puta morali napuštati svoje naselje: učestali upadi gusara, raznih neprijatelja, potresi, stalne provale barbara… No kada bi opasnost prošla oni bi se ponovno vraćali i obnavljali grad i zidine. Sve do godine 876. kada su neretljanski gusari, pod vodstvom kneza Domagoja razorili grad.
Siparis je počeo sve više propadati, a stanovništvo se selilo na otok – današnji grad Umag. Dok su se ostala naselja na zapadnoj obali Istre polako oporavljala, Siparis se nikada nije oporavio.


Brojna su ovdje mjesta gdje povijest i dalje živi, iako obavijena velom tajne…
Međunarodni festival antike Sepomaia viva
Početkom vas kolovoza, pak, očekuje pravo iznenađenje – putovanje vremenom u doba starih Rimljana! Jer za vrijeme održavanja festivala Sepomaia viva čitav se stari dio grada Umaga pretvori u antički rimski grad i kostimi, kuhinja, plesovi… starih Rimljana tada ponovno ožive.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide