National Geographic objavio inspirativnu priču o Istri i njenim gradovima

Arena Pula Istra
Foto: Freepik - Arena Pula

National Geographic se raspisao o istarskom poluotoku, kako prenosi Glas Istre izvještaj N1, donoseći fascinantne priče o gradovima poput Pule i Rovinja. Pula, najveći istarski grad, ima bogatu povijest s rimskim korijenima. Lokalni vodič Vesna Jovičić istaknula je kako je Pula, poznata u prvom stoljeću kao Pietas Julia, bila pod utjecajem različitih kultura. Amfiteatar, koji je car Vespazijan sagradio za svoju ljubavnicu iz Pule, Antoniju, danas je domaćin Pulskog filmskog festivala.

Istra je kroz stoljeća sačuvala svoje jedinstvene tradicije u glazbi, plesu i jeziku. Unatoč dinamičnoj političkoj klimi, Istra je uspjela razviti i ponosno očuvati vlastite kulturne tradicije u glazbi, plesu i jezicima.

Vodnjan je opisao kao lijepi grad bogat venecijanskom, gotičkom i baroknom arhitekturom. U eko-muzeju Istrian de Dignan čuvaju se relikti prošlih vremena, poput simbola istarsko-dalmatinskog egzodusa nakon Drugog svjetskog rata.

U Rovinju, predivnom gradu s renesansnim zgradama i crvenim krovovima, posjetitelji mogu uživati u godišnjoj gradskoj fešti posvećenoj svetoj Eufemiji. Kultura se najbolje osjeća tijekom regate batana, tradicionalnih drvenih brodova koji se stoljećima koriste za ribolov u opasnim vodama istarske obale.

National Geographic završava priču savjetom kako je Istru najljepše posjetiti u proljeće. Tada se mogu doživjeti autentične tradicije, ljepota prirode i bezvremenska atmosfera koja krasi ovu povijesnu regiju.

Izvor: Glas Istre, N1 – National Geographic

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide