NOVIGRAD: Novim PUR-om do daljnjeg rasta i održivog razvoja

NOVIGRAD: Novim PUR-om do daljnjeg rasta i održivog razvoja

Gradsko vijeće Grada Novigrada-Cittanova na posljednjoj sjednici u aktualnom sazivu jednoglasno je usvojilo novi Program ukupnog razvoja (PUR), temeljni strateški dokument koji će definirati optimalne razvojne pravce Grada Novigrada-Cittanova u narednih sedam godina, stoji u priopćenju. 

Novim PUR-om nastavlja se proces permanentnog strateškog planiranja i upravljanja gradom, koji je u prethodnom razdoblju također bio definiran Programima ukupnog razvoja- za razdoblje od 2010. do 2015, te od 2015. do 2020. godine. Novi PUR izradio se zbog isteka dosad važećeg te zbog strateškog planiranja budućeg razvoja grada do 2027. godine.

Dodajmo kako aktualni, novousvojeni PUR,prati razdoblje tzv. EU financijske perspektive, sedmogodišnjeg razdoblja za koje se donose europske javne politike, praćene odgovarajućim financijskim okvirima odnosno proračunom EU.

Program ukupnog razvoja jedinicama lokalne samouprave omogućuje planiranje, provedbu, kontrolu i evaluaciju gospodarskog razvitka, dok je za donatore – prvenstveno EU i nacionalne fondove – osnovni dokument na temelju kojeg odlučuju o dodjeli bespovratnih sredstava. Kad je o gospodarstvu riječ, ovaj strateški dokument potencijalnim investitorima daje uvid u strategiju zajednice u koju žele ulagati. Riječ je o temeljnom strateškom dokumentu koji definira optimalne razvojne pravce lokalnog područja, uzimajući u obzir obilježja, prednosti i ograničenja promatranog područja i njegovog okruženja. Kroz PUR se analizira postojeća situacija te donose ciljevi, prioriteti i mjere budućeg razvoja.

Iako je riječ o kompleksnom dokumentu, detaljno razrađenom na više od stotinu stranica, osnovna vizija razvojne strategije zacrtane PUR-om može se ugrubo rezimirati kroz četiri osnovna cilja. Jedan od prioriteta je pritom ojačati lokalno gospodarstvo, temeljeno na ribarstvu, poljoprivredi, turizmu i proizvodnji, uz digitalnu transformaciju i prelazak na kružno gospodarstvo. Namjera je svakako i uskladiti se s novim trendovima zaštite okoliša, prirodnih resursa i kulturne baštine te ojačati ljudske resurse u lokalnoj zajednici. Ne manje važan prioritet je i dodatno podizanje kvalitete javne infrastrukture, što će osigurati bolju kvalitetu života lokalnog stanovništva i bolje uvjete za razvoj turizma.

– PUR s jedne strane možda i je ‘skup lijepih želja’, no na gradskoj administraciji i Gradskom vijeću je da osiguraju uvjete, financijska sredstva i sve drugo što je potrebno kako bi se što više tih želja i realiziralo, sve naravno u skladu s trenutnim potrebama i prioritetima. Važno je zato naglasiti kako PUR nije ‘zatvorena knjiga’, već se s vremenom može – prema ustanovljenoj potrebi – mijenjati i nadopunjavati. Ovaj strateški dokument je zapravo odlična podloga za sustavno, planirano i održivo upravljanje gradom i njegovim resursima, ali uvijek prilagođeno trenutnoj situaciji i stvarnim potrebama naših sugrađana. Tako prilagođenom provedbom PUR-ai njime zacrtanih ciljeva doprinijet ćemo ukupnom razvoju i daljnjem rastu Novigrada te osigurati kvalitetne uvjete za život našem stanovništvu,uz očuvanje tradicije i lokalnih vrijednosti temeljenih na znanju, modernim tehnologijama i održivom gospodarstvu, zaključio je Milos.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide