NOVIGRAD: Okončana prva faza rekonstrukcije fekalne, oborinske i vodovodne mreže

U tjednu prije uskršnjeg vikenda, asfaltiranjem prometnica u ulicama Mandrač, Porporela i Prolaz Venecija, privedeni su kraju radovi prve faze rekonstrukcije i izgradnje sustava odvodnje i vodovodne mreže u starogradskoj jezgri Novigrada, započeti najesen prošle godine.

U planiranom roku izvedeni su svi predviđeni radovi u spomenutim ulicama, kao i u sjevernom dijelu starogradske jezgre Novigrada. Ukupno je izvedeno 946 metara fekalne kanalizacije, 260 metara oborinske kanalizacije i 233 metra vodovodne mreže. Nakon što danas u promet budu puštene prometnice u ulicama Mandrač, Porporela i Prolaz Venecija, asfaltirane u punoj širini, završno parterno uređenje dijela Velike ulice, Škverske i Ribarničke ulice bit će nastavljeno nakon uskrsnih blagdana, stoji u priopćenju.

Početak druge faze radova, koji obuhvaća područje od Velikog Trga do ulice Gradskih vrata, započet će nakon turističke sezone, odnosno nakon 15. listopada.

Da podsjetimo, riječ je o opsežnoj i zahtjevnoj višegodišnjoj investiciji, kojom će se bitno unaprijediti i proširiti sustav otpadnih voda na području starogradske jezgre Novigrada, ali i nekim drugim novigradskim naseljima, kao i na području Općine Brtonigla. Radovi su započeli u listopadu 2021. godine, predviđeno trajanje je 37 mjeseci, a izvodit će se po fazama, izvan ljetnih mjeseci odnosno izvan turističke sezone. Radovi, koje izvodi slovenska tvrtka CGP d.d., uključuju među ostalim temeljitu rekonstrukciju i dogradnju postojeće kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri Novigrada u dužini od 2.415 metara, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 1.267 metara te izgradnju oborinske kanalizacije u dužini od 1.339 metara.

Od ugovorene vrijednosti radova u iznosu od oko 68,63 milijuna kuna (s PDV-om), 62,77 milijuna odnosi se na radove obuhvaćene EU projektom, dok će preostali iznos financirati Grad Novigrad-Cittanova i Istarski vodovod d. o. o. Buzet, radi izgradnje oborinske kanalizacije i vodovoda u starogradskoj jezgri. Po završetku investicije sva fekalna odvodnja s područja Grada Novigrada-Cittanova i Općine Brtonigla bit će povezane na novi, jedinstveni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. 

Dodajmo kako je pored radova u starogradskoj jezgri i dogradnje pročistača, ovim projektom obuhvaćena i izgradnja fekalne odvodnje u novigradskim naseljima Stancija Bružada i Vele Brajde odnosno Sveti Servul. Na tom su području radovi dovršeni, a ukupno je u okviru tog dijela investicije izvedeno oko 1.300 metara fekalnog kolektora uz 58 kućnih priključaka.
U prosincu prošle godine započeli su pak radovi na nadogradnji postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Novigradu, vrlo važna i zahtjevna infrastrukturna investicija, vrijedna gotovo 80 milijuna kuna s PDV-om. Ugovorom predviđeni rok za dovršetak radova je kolovoz 2024. godine.

Ove su investicije dio opsežnog projekta unapređenja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad, financiranog EU sredstvima. Nositelj projekta i investitor je komunalno poduzeće 6. maj odvodnja d.o.o. Umag.

Koristimo ovu priliku da svima zahvalimo na strpljenju i razumijevanju tijekom izvođenja radova te da ih pozovemo da razumijevanje i strpljenje pokažu i u nastavku ove važne infrastrukturne investicije.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide