Novosti iz PU Istarske

prometna policija - ilustracija PU Istarska

Poziv građanima: predložite lokacije za pojačani nadzor kontrole brzine

Cilj projekta je smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometu raznim preventivno-represivnim aktivnostima koje će se provoditi diljem Europe

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, pogotovo prometnih nesreća s teškim posljedicama, u okviru ROADPOL-ovih aktivnosti, 19. travnja od 00.00 sati do 24.00 sata na području cijele Republike Hrvatske i drugih zemalja Europske unije provoditi će se pojačani nadzor kontrole brzine kretanja.

Akcija se provodi i na području Policijske uprave istarske te policija poziva građane da od 2. do 12. travnja dostave prijedloge lokacije na kojima žele da se kontrolira brzina kretanja na adresu elektroničke pošte istarska@policija.hr. Osim lokacija koje će predložiti građani, policija će nadzirati brzinu i na lokacijama na području Istre, na kojima se prema statističkim pokazateljima najčešće događaju prometne nesreće uzrokovane nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe. Ove godine u Istri nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama, no 14 osoba je zbog prekoračenja brzine teško ozlijeđeno, a 33 osobe zadobile su lake tjelesne ozljede.

Policijska uprava istarska poziva stoga vozače da poštuju ograničenja brzine na cestama, da voze oprezno i vode računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu. Zapamti da o tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.

Vikend na istarskim prometnicama: brzina i dalje glavni prekršaj

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

U dane produženog vikenda, od 29. ožujka do 1. travnja, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 19 prometnih nesreća, od kojih osam s ozlijeđenim osobama i 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama dvije osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a osam osoba je lakše ozlijeđeno.

Tijekom vikenda kontrolirano je 309 vozila i vozača, iz prometa je isključeno 8 vozača i 2 vozila. Utvrđeno je 190 prekršaja, od koji izdvajamo:

– nepropisna brzina – 98 prekršaja
– korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 14 prekršaja
– nekorištenje sigurnosnog pojasa – 12 prekršaja
– upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 7 prekršaja
– ostali prekršaji – 59 prekršaja

Pulska prometna policija je 31. ožujka oko 6.50 sati u Dukićevoj ulici u Puli prekršajno sankcionirala 26-godišnjaka, koji je prethodno pod utjecajem alkohola od 1.53 promila i zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad automobilom, njemačke registracijske oznake, sletio izvan kolnika i udario u stablo.

Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva te je protiv njega pokrenut prekršajni postupak. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1.410 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Prevarena prilikom ulaganja u kriptovalute

Policija upozorava građane da pripaze na podatke svojih bankovnih kartica i računa, kao i da zaštite svoje osobne podatke kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Rovinjska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama.

Naime, nepoznate osobe su kontaktirale 67-godišnjakinju telefonskim putem i putem elektroničke pošte u svezi ulaganja u kriptovalute i doveli je u zabludu u svezi zarade. Žena je tako tijekom 2021. godine uplaćivala novac na račune nepoznatih osoba koje su se predstavili kao brokeri, nakon čega su joj se te osobe prestale javljati.

U veljači 2023. godine kontaktirala ju je osoba, koja joj je obećala povrat ulaganja te je žena obavila više uplata na bankovne račune, koje joj je navodni broker dostavio. Poradi povrata sredstava, oštećena je priložila svoje osobne podatke, kopije dokumenata i bankovnih kartica, a na mobilni uređaj je instalirala i aplikaciju koja omogućuje pristup bankovnom računu ”na daljinu”. Kada je primijetila da joj je s bankovnog računa obavljano nekoliko neovlaštenih isplata, žena je shvatila da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća eura te je događaj prijavila policiji.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima. Ujedno upozoravamo građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno i štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život. Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

– ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, PIN i CVV broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
– osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
– ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
– prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima. O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku, kao i putem stranice Web heroj

Teško ozlijeđena žena u Puli

Policijski službenici utvrđuju okolnosti ozljeđivanja žene na tvrđavi u Puli

Pulska je policija 31. ožujka oko 3.50 sati zaprimila dojavu da je nepoznati počinitelj s tvrđave u Monvidalskoj ulici u Puli gurnuo 34-godišnju ženu, koja je pala s visine od oko pet metara.

Ozlijeđenoj ženi pružena je pomoć u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je teže ozlijeđena. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja.

Tučnjava u Gračišću

Policija utvrđuje sve okolnosti tučnjave, u kojoj su ozlijeđene četiri osobe

U tučnjavi koja je izbila jučer oko 16 sati tijekom održavanja javnog okupljanja u Gračišću ozlijeđene su četiri osobe. Lakše ozljede zadobili su 19-godišnjak, 20-godišnjak i 21-godišnjak, dok se težina ozljeda još jednog 19-godišnjaka još uvijek utvrđuje.

Policijski službenici utvrđuju identitet svih osoba koje su sudjelovale u sukobu, kao i preostale okolnosti događaja.

Teško stradali u prometnoj nesreći u Peroju

Zbog neispravnih pneumatika i neprilagođene brzine, vozač je sletio izvan kolnika i udario u stablo

Dvije su osobe teško ozlijeđene u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 18.45 sati na području Vodnjana.

Nesreća se dogodila kada je 21-godišnjak izvan naselja Peroj upravljao automobilom, pulske registracijske oznake, na kojem su bili postavljeni neispravni pneumatici. Vozač je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad automobilom, sletio izvan kolnika te udario u stablo, a potom u ogradu.

U prometnoj nesreći su vozač i 19-godišnja putnica teško ozlijeđeni te im je pomoć pružena u pulskoj bolnici.

Radi sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, nad vozačem će se naknadno provesti kriminalističko istraživanje.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide