Novosti iz PU Istarske

Novosti iz PU Istarske

Teško ozlijeđena žena u Puli- nadopuna informacije

Protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo teška tjelesna ozljeda. Muškarca se sumnjiči da je 31. ožujka oko 3.50 sati s tvrđave u Monvidalskoj ulici u Puli gurnuo 34-godišnju ženu, koja je pala s visine od oko pet metara.

U događaju je žena teško ozlijeđena. Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.

Otuđeni bicikli u Poreču i Puli

Policija upozorava građane i turiste da poduzmu osnovne mjere kojima mogu zaštiti svoj bicikl od krađe

Policija traga za počiniteljima koji su u periodu od 30. ožujka do 1. travnja u Poreču i Puli otuđili deset bicikala.

Nepoznati je počinitelj u noći s 30. na 31. ožujka u Eufrazijevoj ulici u Poreču otuđio bicikl, čime je oštetio 63-godišnakinju za nekoliko stotina eura. Iste večeri je ispred hotela u turističkom naselju u Taru otuđen bicikl, čime je 41-godišnji austrijski državljanin oštećen za nekoliko stotina eura.

Također, nepoznati je počinitelj iste noći u autokampu u Medulinu otuđio dva električna bicikla, čime je oštetio 73-godišnjeg njemačkog državljanina i 55-godišnjaka za više tisuća eura. Iduće noći ukradena su tri bicikla koja su se nalazila na balkonu u naselju Banjole, čime je 44-godišnji češki državljanin oštećen za više tisuća eura.

Policijska uprava istarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem:

– fotografirajte svoj bicikl,
– fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći,
– uvijek držite bicikl zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom
– nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu,
– nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle,
– u kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa,
– na plažama bicikl ostavite na mjestu, gdje će biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe,
– na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe
– u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

Prouzročio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola

Vozač je pod utjecajem alkohola prešao na drugu stranu kolnika i udario u zaštitnu ogradu

Pulska prometna policija je jučer oko 20.15 sati prekršajno sankcionirala 70-godišnjeg slovenskog državljanina. Utvrđeno je da je slovenski državljanin pod utjecajem alkohola od 1.62 promila upravljao automobilom, slovenske registracijske oznake, Istarskim ipsilonom od čvora Rogovići prema Žminju te je izgubio nadzor nad automobilom, prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u metalnu zaštitnu ogradu. Vozač je smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.

Prevarena prilikom preuzimanja paketa

Policija upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje – postani web heroj i ulovi lika s weba koji tvoje € vreba

Pulska policija je 2. travnja zaprimila prijavu 43-godišnjakinje da je računalnom prijevarom oštećena za više stotina eura.

Naime, žena je na mobilni uređaj dobila poruku kako joj je obustavljena dostava naručenog paketa zbog pogrešno unesenih podataka te kako je potrebno potvrditi podatke za primitak paketa odabirom poveznice u nastavku poruke. Slijedeći upute, žena je na stranici koja se otvorila upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice kao i CVV broj, da bi joj nepoznati počinitelj sa računa skinuo više stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju.

Podsjećamo da je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing – krađa identiteta) oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.

Koji je način počinjenja?

U SMS poruci često se traži da kliknete poveznicu ili nazovete telefonski broj radi potvrde, ažuriranja ili ponovne aktivacije, no ta poveznica vodi do lažne internetske stranice, a telefonski broj pripada prevarantu koji se pretvara da je legitimna tvrtka.

Što možete poduzeti?

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja.

Nemojte se požurivati. Uzmite si vrijeme za odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite na poruku.

Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

Ako sumnjate da ste postali žrtva smishinga i ako ste već podijelili bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

Više savjeta o tome kako se zaštiti od različitih oblika online prijevara, pročitajte na stranici Web heroji – ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide