Novosti iz PU Istarske

Novosti iz PU Istarske

Ne šaljite svoje podatke navodnoj dostavnoj službi

Policija upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje – postani web heroj i ulovi lika s weba koji tvoje € vreba

Rovinjska policija je zabilježila novi slučaj računalne prijevare. Naime, 34-godišnjakinja je na mobilni uređaj dobila poruku navodne dostavne službe u kojoj se navodi kako je potrebno potvrditi podatke za primitak paketa. Slijedeći upute, žena je upisala osobne podatke i podatke bankovne kartice, da bi joj nepoznati počinitelj ubrzo sa računa skinuo nekoliko stotina eura.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju.

Podsjećamo da je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing – krađa identiteta) oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.

Koji je način počinjenja?

U SMS poruci često se traži da kliknete poveznicu ili nazovete telefonski broj radi potvrde, ažuriranja ili ponovne aktivacije, no ta poveznica vodi do lažne internetske stranice, a telefonski broj pripada prevarantu koji se pretvara da je legitimna tvrtka.

Što možete poduzeti?

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja.

Nemojte se požurivati. Uzmite si vrijeme za odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite na poruku.

Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

Ako sumnjate da ste postali žrtva smishinga i ako ste već podijelili bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

Više savjeta o tome kako se zaštiti od različitih oblika online prijevara, pročitajte na stranici Web heroji – ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba.

Pronađen mrtav muškarac u stanu

Nad tijelom preminulog naložena je obdukcija te policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja

U subotu, 27. travnja u poslijepodnevnim satima, u stanu u ulici Prolaz Svetog Nikole u Puli, pronađen je mrtav 30-godišnji muškarac.

Policijski službenici su na mjestu događaja obavili očevid, a kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, nadležni državni odvjetnik naložio je obdukciju tijela.


Miran vikend na istarskim prometnicama

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu

U dane vikenda, od 26. do 28. travnja, na području Policijske uprave istarske evidentirano je sedam prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama tri su osobe lakše ozlijeđene.

Tijekom vikenda kontrolirano je 479 vozila i vozača, a iz prometa je isključeno 19 vozača i četiri vozila.

Utvrđeno je 290 prekršaja, od koji izdvajamo:

– nepropisna brzina – 160 prekršaja
– nekorištenje sigurnosnog pojasa – 24 prekršaja
– upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 16 prekršaja
– korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 29 prekršaja
– neregistrirano i tehnički neispravno vozilo – 4 prekršaja
– ostali prekršaji – 57 prekršaja.

U subotu, 29. travnja od 14 do 18 sati, na području cijele Istre provedena je prometna akcija ”Nadzor vozača mopeda i motocikala”. Utvrđena su ukupno 53 prekršaja, od kojih sedam prekršaja vozača motocikala.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide