Novosti iz PU Istarske - 27.5.

Novosti iz PU Istarske

Policija privela muškarca koji je provalio u dvadesetak automobila

Osumnjičeni muškarac je jučer priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske

Pulska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio ukupno 21 kazneno djelo i to 19 kaznenih djela teška krađa od čega 14 u pokušaju i dva kaznena djela krađa.

 Policijski službenici su 26. svibnja oko 3,10 sati na Boškovićevom usponu u Puli zatekli 29-godišnjaka u provali u automobil, njemačke registracijske oznake, iz kojeg je otuđio manji novčani iznos te je uhićen i doveden u policijsku postaju. Kriminalističkim istraživanjem  utvrđeno je u isti automobil provalio i u noći s 21. na 22. svibnja te iz njega također otuđio manji novčani iznos. Sumnjiči ga se i da je u noći sa 6. na 7. svibnja na parkiralištu u Kranjčevićevoj ulici u Puli iz otključanog automobila otuđio nekoliko bankovnih kartica čime je oštetio 85-godišnjem vlasnika. U istoj je ulici 15. svibnja iz automobila, pulske registracijske oznake otuđio bankovne kartice čime je oštetio 18-godišnjakinju.

Također ga se sumnjiči da je u noći 20 i 22 svibnja  u Rovinjskoj ulici provalio u dva automobila iz kojih je otuđio manji novčani iznos, mjesečnu autobusnu kartu, naočale i druge predmete čime je oštetio 71-godišnjeg hrvatskog državljanina i 47-godišnjakinju za neutvrđeni novčani iznos.

U noći s 23. na 24. svibnja je u Ulici 1. maja u Fažani provalio u automobil, zagrebačke registracijske oznake, iz kojeg je otuđio novac, sat i autopunjač, čime je oštetio 48-godišnjeg hrvatskog državljanina.

 U Rovinjskoj ulici je u periodu od 16. do 25. svibnja provalio  u osam automobila tako što je razbio staklo, a potom iz unutrašnjosti nije ništa otuđio, čime je oštetio tri žene od 29 do 53 godine, 35-godišnjaka, 19-godišnju austrijsku državljanku, 48-godišnjeg mađarskog državljanina, pravnu osobu iz Zadra za zasad neutvrđeni novčani iznos.

Na Boškovićevom usponu je u noćnim satima od 19. do 22. svibnja provalio u šest automobila iz kojih nije ništa otuđio, ali je počinjenim kaznenim djelima oštetio tri hrvatska državljana u dobi od 24, 28 i 44 godine, pravnu osobu iz Zagreba, 55-godišnjeg državljanina BIH i dvojicu njemačkih državljana u dobi od 23 i 47 godina.

 Osumnjičeni je u večernjim satima 26. svibnja priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

 

Pucao iz zračne puške u parku pa završio u policijskoj postaji

Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnom mjestu ili mjestima gdje se može ugrožavati sigurnost građana

Rovinjska će policija prijaviti 26-godišnjaka, koji je pucao iz zračne puške u parku, zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Naime, muškarca se sumnjiči da je 26. svibnja oko 17 sati od jednog turističkog naselja do parka Punta Corente u Rovinju nosio u ruci zračnu pušku, oružje C kategorije, bez odgovarajuće navlake ili kovčega. Nakon što je došao u park, odložio je oružje na stol, a što je uznemirilo dvije žene koje su se udaljile iz parka. Muškarac je potom postavio papirnate mete na obližnje drvo te je ispalio tridesetak komada zračnog streljiva, ugrožavajući pritom sigurnost građana na javnom mjestu.

Policijski službenici oduzeli su od muškarca pušku s pripadajućim streljivom te će protiv njega podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Policija upozorava građane kako se zračna puška ubraja u oružje kategorije C te kako osobe koje nabave takvo oružje dužne su ga prijaviti nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave. S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom te se mora čuvati u stambenom ili drugom prostoru koje se nalazi u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika zaključano tako da neovlaštene osobe ne mogu doći do njega.

Vlasnik oružja dužan je oružje držati u ispravnom stanju i s njime pravilno i sigurno rukovati. Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnom mjestu ili mjestima gdje se može ugrožavati sigurnost građana.

 

Isključeni iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Protiv žene i dva muškarca pokrenut je prekršajni postupak

Policijski službenici su tijekom proteklog vikenda isključili iz prometa troje vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

 Pulska prometna policija je 25. svibnja oko 2,10 sati na autocesti A9, izvan naselja Višnjan prekršajno sankcionirala 32-godišnjakinju koja je pod utjecajem alkohola od 1,94 promila upravljala teretnim automobilom. Vozačica je zbog velike koncentracije alkohola prešla na suprotnu stranu kolnika i udarila u metalnu zaštitnu ogradu. Isključena je iz prometa i smještena u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama nadležni sud joj je odredio novčanu kaznu od 1450 eura i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

 Porečka policija je  24. svibnja oko  11,30 sati kod kružnog toka Varvari zaustavila automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 1,10 promila upravljao 45-godišnjak. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie su 25. svibnja oko 2,50 sati u Bujskoj ulici u Umagu zaustavili automobil, pulske registracijske oznake, kojim je pod utjecajem alkohola od 1,82 promila upravljao 23-godišnjak. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Postaja prometne policije Pula-Pola će sutra od  8 do 13 sati provesti preventivno-represivnu akciju „Zaštita pješaka“.

U cilju osvješćivanja sudionika u prometu o potrebi poštivanja prometnih propisa, te podizanja sigurnosti, posebice u vidu zaštite pješaka kao jedne od najranjivijih skupina sudionika u prometu Postaja prometne policije Pula-Pola će dana 28. svibnja 2024. godine (utorak) od  8 do 13 sati provesti preventivno-represivnu akciju „Zaštita pješaka“.

Tijekom 2024. godine (do 26.5.2024.) na području Postaje prometne policije Pula – Pola u 20 prometnih nesreća stradalo je 20 pješaka od kojih je deset teško, a deset lakše ozlijeđeno, Navedene prometne nesreće, njih 17 nastale su greškom vozača dok su tri prometne nesreće nastale greškom pješaka.

Kako bismo zajedno spriječili stradavanje pješaka, pozivamo na sve sudionike u prometu na dodatan oprez:

Vozače motornih vozila pozivamo:

pješačkim prijelazima približavajte se s posebnim oprezom, sigurnosnom brzinom kretanja tako da ne ugrožavate pješake, odnosno da možete zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji su već stupili na pješački prijelaz

ako se obilježeni pješački prijelaz nalazi na ulazu na bočnu cestu, vozač koji skreće, dužan je kretati se smanjenom brzinom i propustiti pješake koju su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz

zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz

ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu

Za prekršaje su temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđene novčane kazne od 60 do 920 eura.

Pješke pozivamo:

kolnik prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što se prije stupanja na kolnik uvjerite da to možete učiniti na siguran način

tijekom kretanja kolnikom noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom

ne prelazite kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza ako u naseljenom mjestu nije udaljen više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara od pješačkog prijelaza

ne prelaze kolnik na znak crvenog svjetla na semaforu

ne pretrčavajte kolnik ispred nailazećeg vozila

u naselju gdje nema izgrađenih nogostupa ili izvan naseljenih mjesta krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, osim ako je drugačije sigurnije

 Za prekršaje su temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđene novčane kazne od 30 eura.

 

Pojačani nadzor motorista u Istri tijekom vikenda

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane mjere u cilju sprječavanja stradavanja u cestovnom prometu

Tijekom proteklog vikenda je na području PU istarske evidentirano 18 prometnih nesreća, od čega osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama jedna osoba teško, a osam lakše ozlijeđeno. Alkohol je evidentiran u tri prometne nesreće.

Utvrđeno je 287 prekršaja, od koji izdvajamo:

 nepropisna brzina – 76 prekršaja

nekorištenje sigurnosnog pojasa – 26 prekršaja

upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 13 prekršaja

korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 31 prekršaj

neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo – 7 prekršaja

nekorištenje zaštitne kacige – 18 prekršaja

ostali prekršaji – 116 prekršaja

Tijekom vikenda kontrolirano je 320 vozila i vozača.

 

Događaji koje izdvajamo:

U subotu, 25. svibnja od 8 do 13 sati na području Policijske uprave istarske provedena je prometna akcija „Nadzor vozača mopeda i motocikala“. Kontrolirano je ukupno 40 vozača mopeda i motocikala, te 25 vozača osobnih prijevoznih sredstava-električnih romobila. Utvrđeno je ukupno 29 prekršaja vozača mopeda, motocikala i električnih romobila, od kojih izdvajamo 18 prekršaja ne korištenja zaštitne kacige.

Apeliramo na vozače električnih romobila, na zakonsku obvezu korištenja zaštitne kacige, kao i na zabranjeno kretanje električnim romobilom po kolniku. Podsjećamo da je na području grada Pule, samo prošli tjedan utvrđeno 20 prekršaja vozača električnih romobila, dok je tijekom vikenda evidentirana jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj je sudjelovao vozač električnog romobila, koji nije koristio zaštitnu kacigu.

Izvor: PU Istarska

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide