Novosti iz PU Istarske - 5.6.

Novosti iz PU Istarske

Vozili romobil po kolniku, bez kacige i pod utjecajem alkohola

Policija podsjeća vozače romobila da su se dužni pridržavati prometnih propisa kako bi izbjegli stradavanje 

Policija je jučer na području Istre evidentirala dvije prometne nesreće koje su izazvali vozači romobila, kršeći prometne propise.

Prva nesreća dogodila se oko 7.30 sati u Rapcu, kada je 65-godišnji njemački državljanin upravljao električnim romobilom kolnikom, a ne nogostupom kojim bi se trebao kretati te je na nizbrdici, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad romobilom i prešao ravno preko raskrižja, nakon čega je udario u zaštitnu ogradu. Vozač nije imao kacigu na glavi te je bio pod utjecajem alkohola od 0.84 promila.

Druga nesreća dogodila se oko 17 sati u Ulici starih statuta u Puli, kada je 33-godišnji državljanin Srbije upravljao romobilom kolnikom i pod utjecajem alkohola od 1.74 promila. Dolaskom do kružnog toka, izgubio je nadzor nad romobilom, nastavio vožnju rano i udario u rubnik središnjeg otoka u kružnom toku. Ni ovaj vozač nije imao zaštitnu kacigu na glavi.

Oba muškarca su u nesrećama lakše ozlijeđena te se protiv njih pokreće prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska podsjeća vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, tada se trebaju kretati nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa. Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak.

Podsjećamo da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Također je bitno naglasiti da romobilom ne smije upravljati osoba koja u organizmu imaš više od 0.5 promila, koja je pod utjecajem droga ili pod utjecajem lijekova koji utječu na sposobnost vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također podsjećamo da vozač električnog romobila ne smije ostaviti romobil bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, već samo na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.

Izvor: PU Istarska

 

Priveden zbog prijetnji smrću

Muškarac je zbog upućenih ozbiljnih prijetnji priveden u pritvorsku jedinicu policijske uprave 

Rovinjska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo prijetnja.

Muškarca se sumnjiči da je 3. lipnja oko 13 sati na području Žminja, nezadovoljan izvođenjem radova u naselju, prijetio smrću dvojici državljana Srbije u dobi od 49 i 28 godina, držeći pritom u ruci pištolj.

Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja u večernjim satima 4. lipnja priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave  istarske.

Izvor: PU Istarska

 

Nadzor željezničko-cestovnih prijelaza

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola će sutra provesti pojačani nadzor željezničko-cestovnih prijelaza

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima (ILCAD), Postaja prometne policije Pula-Pola provest će sutra od 8,30 do 9,30 sati i od 15,30 do 16,30 sati  preventivno-represivnu akciju „Nadzor željezničko-cestovnih prijelaza“.

Na području postaje Prometne policije Pula-Pola 2021. godine zabilježene su dvije prometne nesreće na željezničko-cestovnom prijelazu u kojima su smrtno stradala dva vozača automobila, dok je od 2021. do lipnja 2024. zabilježeno 11 oštećenja branika ili polubranika.

U težnji za unaprjeđenjem sigurnosti na prometnicama, uključujući pritom i prijelaze preko željezničke pruge, posebno ukazujemo na problem i opasnost distrakcije prilikom prijelaza željezničko-cestovnih, odnosno pješačkih prijelaza preko pruge te nedovoljno pridavanje važnosti potrebi dodatnog uvjeravanja može li se željezničko-cestovni prijelaz prijeći bez opasnosti. 

ILCAD kampanja pokrenuta je 2009. godine, a koordinira ju Međunarodna željeznička unija u suradnji s Europskom komisijom i Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu. Svrha obilježavanja ILCAD-a jest dodatno upozoriti sudionike u prometu o opasnostima kojima se izlažu ako ne poštuju prometna pravila i signalizaciju prilikom prelaženja željezničke pruge. Ciljana skupina ovogodišnje kampanje su „Ranjivi korisnici“.

Izvor: PU Istarska

 

 

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide