Obavijest maslinarima!

Obavijest maslinarima!

Upozoravaju se maslinari s područja Istre da je zabilježen pojačani let 1. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae), stoji na stranicama Općine Brtonigla

Temperature niže od 30 stupnjeva pogoduju razvoju iste. Stoga maslinarima se preporučuje da krenu sa mjerama zaštite.

U preventivne mjere zaštite spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak (SUCCESS BAIT, ECO TRAP- vješanje u nasad) ili umjesto gotovog pripravka može se koristiti neki od insekticida dozvoljenih na maslini uz dodatak atraktanta (Buminal).

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-12 dana i obavezno nakon kiše.

Druga Metoda je tretiranje cijele krošnje. U tu svrhu mogu se koristiti neki od slijedećih pripravaka: IMIDAN 50 WG, DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER ILI DEMETRINA, strogo vodeći računa o dozvoljenom broju primjena pojedinih pripravaka tijekom sezone.

Napominjemo da se u zaštiti maslina smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB). Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarsva poljoprivrede.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
02/08/2021, 22:06
Umag
 

Oblačno
22°C
Subjektivno: 22°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 88%
Brzina vjetra: 4 km/h S
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 05:51
Zalazak sunca: 20:32