Obilježen Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma

Obilježen Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma
Ilustracija

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka, s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Dan ranije, 21. ožujak, posvećen je šumama te podsjeća na važnost ovih vitalnih ekosustava koji čine srž našeg planeta. Ovi dani svake se godine obilježavaju prigodnim događanjima diljem svijeta, pa tako i u Parku prirode Učka. I ove je godine pripremljen bogati program za učenike područnih škola iz Veprinca, Lupoglava i Ičića, čime je još jednom istaknuta važnost edukacije mlađih naraštaja o potrebi očuvanja i zaštite prirodnih bogatstava.

U CZP Poklon organizirana je radionica “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!”, koju je pokrenulo Hrvatsko geološko društvo, s ciljem predstavljanja geologije kao zasebne prirodne znanosti. Iako su školskim gradivom geološka istraživanja slabo obuhvaćena, učenicima su često vrlo zanimljiva. Ovo je bila prilika za polaznike osnovnih škola da, na interaktivan način, bolje upoznaju geologiju i ono što ova znanstvena disciplina obuhvaća. U sklopu radionice proučavali su fosile, uspoređivali minerale, prohodali kroz geološku prošlost Zemlje i zavirili u mikroskope

Sunčani, proljetni dan bio je odlična prilika i za otvaranje nove edukativne staze – Staze vila Učkarica, koja je namijenjena najmlađim posjetiteljima Parka prirode Učka. Staza prolazi bukovim šumama Ćićarije, a opremljena je interaktivnim poučnim pločama koje djeci pomažu razlikovati različite vrste stabala, upoznaju ih sa zaštićenim životinjskim vrstama u šumi i u vodi, te ih nakratko odvode u svijet tradicionalnih mitova i legendi, u kojem ih zabavljaju vile i druga fantastična bića. Na taj način djeca, u kontaktu s prirodom, uče o vrijednostima Učke i Ćićarije te važnosti očuvanja i zaštite prirode.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide