Obilježeno 100 godina Labinske republike

labinska-republika-obljetnica
Photo Credit: www.jutarnji.hr

Milanovića u Labinu obuzele emocije: ‘Nisam rudarski unuk, ali moj dido Ante radio je u rudniku…‘, donosi Jutarnji.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović jučer je puštanjem u funkciju trajnog osvjetljenja Šohta u spomen rudarima Labina završio proslavu 100. obljetnice Labinske republike, održane u povodu povijesnog događaja 2. ožujka 1921. kada su se labinski rudari pobunili protiv talijanskih vlastodržaca.

Predsjednik Zoran Milanović nazočio je jučer u Labinu proslavi te obljetnice i sudjelovao je u programu svečanog pokretanja trajnog osvjetljenja “Šohta” željeznog rudarskog tornja na “Pijacalu”, zaštićenom kompleksu industrijske kulturne baštine.

Labinska republika bila je kratkotrajna samouprava istarskih Hrvata, nastala za vrijeme rudarske pobune na području Labina

Labinska republika bila je kratkotrajna samouprava istarskih Hrvata, nastala za vrijeme rudarske pobune na području Labina u Hrvatskoj, od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine. Labinski rudari pobunili su se protiv talijanskih vlastodržaca te stupili u 37-dnevni štrajk i organizirali samoupravu nad rudnikom.

Taj događaj kojeg su povjesničari ocijenili kao prvi organizirani otpor nadolazećem fašizmu u Europi, ugušen je u krvi 8. travnja 1921., a na mjestu gdje je sve počelo, Krvovoj placi na Vinežu, vijence su uz počasnu zaštitnu bojnu Hrvatske vojske položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, labinski gradonačelnik Valter Glavičić te druga izaslanstva.

Središnji program obilježavanja tog važnog jubileja bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Labina na kojoj je istaknuto kako je Labinska Republika zapravo prvi organizirani antifašistički otpor na koji je svaki stanovnik Istre ponosan.

“Danas, kada je više nego ikad u povijesti čovječanstva sve povezano, podsjetiti da su naši rudari daleke 1921. godine ovdje na istočnoj obali Istarskog poluotoka začeli antifašizam kao univerzalnu vrijednost, veliki je razlog za biti ponosan”, kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide