Oprez! Lažni policajci ponovno zovu starije građane

Photo credit::PU Istarska

Upozoravamo građane da policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana informacije o novčanicama

Porečka policija istražuje dva slučaja prijevare u kojima su oštećene dvije starije osobe.

Nepoznata muška osoba nazvala je 5. kolovoza 84-godišnjakinju na kućni telefon i predstavila joj se kao policijski službenik. Muškarac je ženu pitao ima li novac kod kuće i u banci te ju je tražio da mu pročita serijske brojeve novčanica, objašnjavajući joj da provjerava je li novac krivotvoren. Nakon što mu je žena pročitala serijske brojeve novčanica, na vrata 84-godišnjakinje došao je mlađi muškarac koji je preuzeo novac te joj je rekao kako će joj donijeti potvrdu o oduzimanju novca i DVD, što nije učinio.

Već sljedećeg dana poziv je primila još jedna 84-godišnjakinja, kojoj se počinitelj također predstavio kao policijski službenik koji provjerava imaju li građani krivotvoreni novac. Ženi je rekao neka pripremi sav novac koji ima kod kuće, kao i bankovne kartice kako bi ih njegov kolega mogao preuzeti. Žena je sve pripremila, a na vrata joj je uskoro pristigao mlađi muškarac koji je bio odjeven u odjeću nalik na policijsku odoru. Osim što joj je uzeo novac, muškarac je ženi podignuo i novac s računa, s obzirom da mu je dala i PIN brojeve, prenosi:PU Istarska

Osim ove dvije prijevare u kojima su starije žene ostale bez većeg novčanog iznosa, na području Poreča zabilježeno je tijekom vikenda još nekoliko sličnih pokušaja prijevare, no građanima su ti pozivi bili sumnjivi te su provjerili s policijom ili svojom rodbinom radi li se o stvarnim pozivima policijskih službenika.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem, a Policijska uprava istarska ponovno poziva građane na oprez, pogotovo one starije dobi koji su i najčešće žrtve kaznenih djela prijevara.

Starije osobe često su žrtve zbog svoje poodmakle dobi, nepažnje ili neupućenosti. Također su spremnije na suradnju, a često žive same u kućanstvu pa nisu u prilici istog trenutka zatražiti tuđu pomoć. Počinitelji to koriste te na razne načine, lažnim prikazivanjem činjenica, navode osobe da nešto učine na svoju štetu. Između ostalog, predstavljaju se i kao službene osobe pa je tako bilo slučajeva da se počinitelji predstavljaju kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili kao policijski službenici, prenosi: PU Istarska

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, potrebno je voditi računa o sljedećem:

  • ne ustupajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • ako vas netko telefonski ili osobno na kućnoj adresi kontaktira i traži osobne ili bankovne podatke, odmah obavijestiti svoju banku i policiju
  • nemojte pokazivati svoje dokumente i bankovne kartice nepoznatim osobama niti nemojte slati njihove preslike
  • zapamtite da banke nikada od vas neće telefonom provjeravati koliko novca imate na svom računu niti na taj način tražiti neke žurne transakcije
  • ukoliko niste sigurni kako postupiti, prekinite neželjeni telefonski poziv, žurno kontaktirajte članove kućanstva ili osobu od povjerenja te ih zamolite za pomoć i daljnje upute.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara. Također ističemo kako policijski službenici ne provode službene zadaće na način da telefonom traže od građana informacije o novčanicama niti traže od njih podizanje novca iz banaka.

Ne puštajte neznance u svoj dom, ne odajte im privatne podatke putem telefona i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer, kao što je već istaknuto, upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.

Poslušajte radijski spot o ovom obliku prijevare, koji je nastao u okviru preventivnog projekta ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide