Po izboru Dobre hrane: Top pet craft piva koja morate probati u Istri

Photo credit: Canva

Craft pivo, poznato jer je specifično u proizvodnji te osim tradicionalnih sastojaka – ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode, naglašava i nove okuse, pa nije neobično da se u takvo pivo dodaju začini, čokolada ili kava. No, ako ste mislili da ga u Istri nema i da ga ne proizvode, prevarili ste se, piše Dobra hrana

SAN SERVOLO, BUJE

Mala bujska pivovara koja je dobila ime po zaštitniku grada Buja, svetom Servulu u ponudi ima nekoliko vrsta craft piva. Osim tradicionalnih sastojaka tu je voda iz izvora sveti Ivan, koji se nalazi u dolini rijeke Mirne, prženi ječam, koji daje jedinstven okus i razne vrste hmelja. Istinske ljubitelje piva zasigurno će privući i originalna ponuda u San Servolo Resort & Beer Spa. Pitate se o čemu je riječ? Govorimo o opuštanju u pivskoj kupki uz umirujuće mirise ječma i hmelja.

BURA BREW, POREČ

Osim što će vas Poreč osvojiti ljepotom svoje prošlosti i gastronomskom ponudom, ono što možda dosad niste znali je da možete posjetiti i malu lokalnu craft pivovaru. Ona je uvijek otvorena za sve znatiželjnike u potrazi za pivskim pričama, a gostoljubivi domaćini pokazat će vam gdje i kako se proizvodi njihovo craft pivo. Bura Brew je prepoznatljiva po neprozirnom pivu i postojanoj pjeni, a možete je kušati u tri različite vrste originalnog imena: Optimist Golding Ale, Redsand Amber Ale i Tornado IPA – Istrian Pale Ale.

KAMPANJOLA, SVETVINČENAT

U malom istarskom mjestu poznatom po tragičnoj priči vještice Mare i nadomak impozantnog kaštela Morosini-Grimani nastalo je prvo eko pivo ili prva sakramentska eko bira, kako je zovu sami proizvođači. Riječ je o craft pivu jačeg okusa koja se proizvodi u tri varijante, dvije osnovne i jedna prigodna, koja je prošle godina bila crvena. Njeni izumitelji vole je sljubiti s eko proizvodima, ali provjereno paše u kombinaciji s bilo kojim jelom – od slanog do slatkog. Posjetite Svetvinčenat, kušajte popularnu Kampanjolu i saznajte zašto su je tako nazvali i tko je zapravo ona.

SUXO, PULA

U najvećem gradu istarskog poluotoka nastala je mala craft pivnica neobičnog imena. Zanima vas što se to krije iza riječi SUXO!? To su ustvari dvije riječi preuzete iz talijanskog dijalekta, su e xo, koje znače gore i dolje što su zapravo i vlasnici radili putujući na relaciji Pula – Buje, odnosno gore – dolje.

SUXO proizvodi čak deset vrsta craft piva od kojih su tri stalno u proizvodnji, a ostale ovise o potražnji i sezoni. The Butcher – red ale, The Reaper – gold ale, Dark maid – stout, TRIPA – Brown rye IPA, False Blond Hebe – White stout samo su dio ove zanimljive priče koju valja poslušati i, naravno, okusiti.

ISTARSKO TARTUF & ISTARSKO MUŠKAT, BUZET

Osim odličnih istarskih craft piva nismo mogli izostaviti ovu doista zanimljivu i naizgled nespojivu kombinaciju okusa Istarske Pivovare. U Buzetu su s pivom spojili dvije najpoznatije istarske namirnice, tartufe i muškat. Istarsko muškat tako je prvi istarski pivski pjenušac vrlo specifičnog mirisa i okusa dok je Istarsko tartuf nefiltrirano svijetlo pivo koje neće ostaviti ravnodušne brojne ljubitelje ove delicije jedinstvenog okusa i navodnih afrodizijačkih svojstava, objavila je Dobra hrana.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide