Počinje 30. Vinistra, smotra vina koja okuplja ljubitelje vina iz cijele regije

Počinje 30. Vinistra, smotra vina koja okuplja ljubitelje vina iz cijele regije

U Poreču kreće 30. Vinistra – vinska manifestacija koja okuplja ljubitelje vina iz cijele regije

Poreč danas postaje epicentar vinskog svijeta otvaranjem jubilarne 30. Vinistre, popularne istarske smotre vina. U dvorani Žatika, od danas do nedjelje, 85 vinara će predstaviti svoja vina brojnim ljubiteljima dobre kapljice i stručnjacima iz vinske industrije.

Velika proslava jubileja

Manifestacija je započela svečanim rezanjem rođendanske torte od strane dosadašnjih predsjednika udruge Vinistra – Ivice Matoševića, Nikole Benvenutija i Luke Rossija. Vinistra se danas ponosi kao moderna organizacija s jasnom strategijom i kontinuiranim ulaganjem u kvalitetu i prepoznatljivost istarskih vina.

Nagrade za najbolje vinare

Preksinoć su u hotelu Parentium Plave Lagune dodijeljene nagrade vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića. Na ocjenjivanju su dodijeljene 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja. Najbolji su bili Bastian za svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, te Benvenuti za zreli teran. Iz Slovenije su se istaknuli Vinska klet Kralj za mladi refošk i Bordon za zreli refošk.

Održavanje kvalitete

Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra, istaknuo je važnost zajedništva koje je dovelo do globalne prepoznatljivosti istarskih vina. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 27 vinara za malvazije iz berbe 2023. i sedam vinara za teran, berbe 2021.

Podrška lokalne zajednice

Istarski župan Boris Miletić pohvalio je napredak u poljoprivredi, posebno vinogradarstvu i vinarstvu, te istaknuo važnost brendiranja Istre kao vrhunske vinske destinacije. Gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić, naglasio je važnost Vinistre za lokalni gospodarski razvoj, dok je predsjednik Uprave Plave Lagune, Dragan Pujas, čestitao na tridesetoj obljetnici.

Manifestacija traje do nedjelje, a ljubitelji vina mogu uživati u bogatom programu i izvrsnim vinima.

Izvor: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide