Priča o staroj kamenoj kući kod Umaga

Photo credit: Magme

Godinama je razgledavala staru zanemarenu kamenu kuću u Istri u malenom selu Čepljani. Privukao ju je njezin dinamičan i autentičan izgled, kvalitetna kamenogradnja, veliki vrt s okućnicom koji su ukazivali na potencijal uređenja eksterijera s velikom dozom intime. No, kuća nije bila na prodaju, otkrila nam je Barbara Javornik, Slovenka s dvije adrese (slovenskom i hrvatskom), po struci inače diplomirana pravnica, ali strastvena zaljubljenica u uređenje interijera i projektiranje koje joj je kroz godine postalo poluprofesionalni hobi jer se u istom selu može pohvaliti s dva završena projekta, Villom Flavia i Villom E, piše Latica Martinis Filković za Magme.

Iako se tome nije nadala, ali je priželjkivala, dogodio se veliki, neočekivani zaokret. Naime, kuća s početka priče pojavila se na tržištu u smislu prodaje i to točno tjedan dana prije zatvaranja granica radi pandemije. Suprug i ona istog su vikenda otišli do Istre i kupili kuću, a nakon toga je uslijedio period višemjesečnog zastoja, kada je između ostalog, prelazak preko granice bio onemogućen.

Kako nam otkriva, objekt je bio zbilja u lošem stanju. Naime, u prvom dijelu, točnije prizemlju nalazio se vinski podrum, a gornji prostori su nekada bili namijenjeni stambenom segmentu. Pristup gornjim katovima bio je moguć putem djelomično srušenih drvenih stepenica. Drveni podovi bili su natopljeni i trebali su se zamijeniti, a u prostoru ispod krova živjela je obitelj golubova. Prizemni nastavak s desne strane bio je podijeljen u dva prostora. U jednom je živio bivši vlasnik, a posljednji prostor prizemnog dijela bio je napuštena štala, napisala je Latica Martinis Filković za Magme.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide