Pripazite na divljač na cesti

Pripazite na neočekivanu pojavu divljači!
Photo credit: Canva

Policija upozorava vozače da pripaze na cesti na pojavu divljači, pogotovo tamo gdje postoji prometni znak koji upozorava na divljač

Na području Vrsara u posljednja 24 sata zabilježena su tri naleta na divljač. Prvi nalet na divljač dogodio se jučer oko 7.30 sati, kada je 74-godišnji njemački državljanin upravljao osobnim automobilom, njemačke registracijske oznake, cestom DC-75 te mu je kod Vrsara na kolnik istrčala srna. Životinja je nakon sudara pobjegla u raslinje. Piše: PU Istarska

Na srnu, koja je također pobjegla nakon sudara, naletio je oko 20.45 sati i 49-godišnji hrvatski državljanin koji je upravljao triciklom, pulske registracijske oznake, kolnikom nerazvrstane ceste prema Kapetanovoj stanciji.

Posljednji nalet na divljač dogodio se noćas oko 00.15 sati, kada je 45-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom, pulske registracijske oznake, županijskom cestom 5209 te su mu na kolnik istrčale dvije divlje svinje, koje su uginule od siline udara.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i neugodnosti zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znak upozorenja ”divljač na cesti”, a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u noćnim i ranojutarnjim satima.

Napominjemo da vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide

Primjenom ovih savjeta, vlasnici pasa mogu pomoći svom ljubimcu da živi dulje i zdravije. 

Psi imaju kraći životni vijek od ljudi, ali postoje načini kako produžiti njihov život i osigurati da provedu kvalitetne godine.Prenosi: poslovni.hr

Veterinari dr. Aziza Glass i dr. Gerardo Perez-Camargo iz tvrtke Freshpet naglašavaju važnost ljubavi, brige i visokokvalitetne hrane za zdravlje starijih pasa te kako to može produžiti njihov život.

Redoviti veterinarski pregledi, uravnotežena prehrana, čišćenje zubi i održavanje zdrave tjelesne težine ključni su faktori, naglašavaju dalje za Newsweek. Dodaju da je psima važno pružiti i mentalnu stimulaciju i ljubav kako bi njihov život bio ispunjen i sretan.

Redoviti veterinarski pregledi: Redoviti veterinarski pregledi ključni su za rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje. To uključuje godišnje preglede za odrasle pse i štence te polugodišnje preglede za starije pse.

 

Uravnotežena i nutritivna prehrana: Hranjenje psa kvalitetnom i svježom hranom pomaže u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Svježa hrana može privući apetit i pružiti važne hranjive tvari.

 

Čišćenje zuba: Redovito čišćenje zuba i održavanje oralnog zdravlja važno je za sprječavanje parodontalnih bolesti i očuvanje općeg zdravlja psa.

Održavanje zdrave tjelesne težine: Pretilost može imati ozbiljne posljedice po zdravlje pasa, uključujući razvoj dijabetesa i drugih bolesti. Praćenje težine i redovito vježbanje važni su za održavanje idealne tjelesne mase.

Primjenom ovih savjeta, vlasnici pasa mogu pomoći svom ljubimcu da živi dulje i zdravije.