Problem Buzeta - hitna pomoć iz Umaga spašava kad je lokalni tim zauzet

Problem Buzeta - hitna pomoć iz Umaga spašava kad je lokalni tim zauzet

Problem Buzeta sa hitnom – kad je zauzeta, pacijente mora spašava tim čak iz skoro sat vremena udaljenog Umaga

Nedavni incident u Buzetu, gdje je starijoj osobi pozlilo dok je lokalni tim hitne pomoći bio na zadatku u Rijeci, izazvao je zabrinutost i raspravu o dostupnosti hitne medicinske pomoći u Istarskoj županiji, izvještava Glas Istre. Nakon što je poziv upućen, iz Umaga je poslan tim hitne pomoći, čije je putovanje do Buzeta trajalo najmanje 50 minuta, što je izazvalo uznemirenost među građanima i postavilo pitanje o efikasnosti sustava hitne medicinske pomoći.

Mreža hitne pomoći na testu

U slučaju kada je lokalni tim zauzet, na mjesto događaja šalje se prvi najbliži dostupni tim, što može značajno produljiti vrijeme reakcije. Incident je pokrenuo raspravu o organizaciji i raspoloživosti timova hitne medicinske pomoći u regiji, gdje stanovnici izražavaju zabrinutost za svoju sigurnost u hitnim situacijama.

Dnevna hitna intervencija – izazov za sustav

S obzirom na to da buzetska ispostava Nastavnog zavoda za hitnu medicinu prosječno bilježi oko tridesetak hitnih intervencija mjesečno, postavlja se pitanje spremnosti za simultane hitne situacije. Upravo zbog mogućih istovremenih hitnih stanja, naglašava se važnost racionalnog korištenja resursa hitne medicinske službe.

Edukacija građana kao ključna komponenta

Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije nastoji podići svijest građana o važnosti pružanja prve pomoći i pravilnog korištenja hitne medicinske službe. S godišnjim zbrinjavanjem do 45.000 građana, zavod stavlja naglasak na edukaciju zaposlenih, kvalitetu opreme i pravovremeno reagiranje, ističući važnost isključivo hitnih poziva kako bi se osigurala dostupnost onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Incident u Buzetu poslužio je kao podsjetnik na izazove s kojima se suočava sustav hitne medicinske pomoći, posebice u ruralnim područjima, te potrebu za kontinuiranim poboljšanjem pristupa i efikasnosti kako bi se osigurala pravovremena pomoć za sve građane.

Izvor i detaljnije: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide