Projekt „Umag - Smart City-Green City“: Izgradnja odlagališta i reciklažnog dvorišta građevinskog materijala

Projekt „Umag - Smart City-Green City“: Izgradnja odlagališta i reciklažnog dvorišta građevinskog materijala

Projekt „Umag: Smart City-Green City“ najveći je strateški projekt zelene politike grada Umaga u cilju zaštite okoliša i građana Umaga. 

Projekt obuhvaća izgradnju kanalizacijskog i oborinskog sustava s pročistačem, plinofikaciju, sanaciju odlagališta komunalnog otpada i održivo gospodarenje svih vrsta otpada. Projekt je započeo 2010. godine, dovršetak se očekuje 2025. godine, a vrijednost radova procjenjuje se na 700 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Prva faza projekta izgradnje odlagališta i reciklažnog dvorišta inertnog građevinskog otpada „Valdemat“ privodi se kraju. Izgradnja projekta zamišljena je u tri faze. Prva faza projekta obuhvaća formiranje deponije (1 kazete), izgradnju pristupne prometnice do deponije, hidrantske mreže i sustava odvodnje s crpnom stanicom. Po završetku ove faze kreće se s drugom, koja obuhvaća izgradnju reciklažnog dvorišta namijenjenog razvrstavanju, mehaničkoj obradi i privremenom skladištenju građevinskog materijala namijenjenog reciklaži.

U ovoj fazi bit će izgrađena interna prometnica, plato za pred sortiranje i smještaj ulaznog materijala, plato za obradu i sortiranje materijala te smještaj radnih strojeva, prostori za odvojeni i reciklirani materijal, sabirni bazen za otpadne sanitarne vode i nadstrešnica, te će se cijeli okolišni prostor hortikulturno urediti. Istovremeno, u drugoj će se fazi nabaviti strojevi i uređaji potrebni za reciklažu i sortiranje kao što su drobilica, dozer, utovarivač, vaga, elevatori te ostali strojevi. Završetkom druge faze pustit će se u rad cjelokupni sustav te će se veći dio dovezenog građevinskog materijala nakon sortiranja i obrade moći ponovo iskoristiti.

U konačnici, bit će omogućena daljnja upotreba velike količine materijala u druge svrhe, čime se postiže recikliranje, odnosno veliko smanjenje troškova.
U trećoj fazi, nakon što se prva kazeta ispuni s inertnim otpadnim materijalom koji se ne može reciklirati, pristupit će se izgradnji druge kazete deponije te sanaciji i zatvaranju prve kazete.

Cilj projekta je uporaba materijala nakon sortiranja u cijelosti kako bi uopće izbjegli odlaganje materijala, dakle cilj je uporaba građevinskog otpada 100%.
Ukupna vrijednost cijelog Projekta procjenjuje se na 30 milijuna kuna, financiranih iz proračuna Grada Umaga, uz cilj povlačenja sredstava putem nadolazećih natječaja iz EU fondova, koji će tek postati opcija, kao i onih koje provodi RH.

S realizacijom ove iznimno vrijedne investicije u izgradnju odlagališta i reciklažnog dvorišta građevinskog otpada u Umagu, kao jedinstvene investicije toga tipa u Istri, bit će osigurani svi uvjeti rada konačnog „proizvoda“ ovog Projekta u smjeru ekološke održivosti i sigurnog sustavnog provođenja zelene politike Grada Umaga, čemu Umag kontinuirano teži.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide