Proširenje i prenamjena kapaciteta novigradskog Doma za starije

Proširenje i prenamjena kapaciteta novigradskog Doma za starije

Buje i Novigrad pokreću inicijativu za proširenje i prenamjenu kapaciteta novigradskog Doma za starije i nemoćne osobe

U četvrtak, 4.4. Gradonačelnici Buja i Novigrada, Fabrizio Vižintin i Anteo Milos, susreli su se s Pročelnicom Istarske županije za zdravstvo i socijalnu skrb, dr. Gordanom Antić i ravnateljicom novigradskog Doma za starije i nemoćne, Morenom Stanivuković, kako bi se upoznali sa situacijom u istarskim domovima zdravlja i županijskom domu za starije u Novigradu.

Pročelnica Antić iskazala je svoju zabrinutost vezano uz stanje u zdravstvu te pojasnila izazove s kojima se svakodnevno susreće, generalnu problematiku nedostatka zdravstvenih kadrova te mjere kojima Županija na razini države naglašava specifičnost Istre kao turističke regije s potrebom većih financijskih izdavanja za dolazak i boravak kadra za istarski javnozdravstveni i socijalni sustav.

Ravnateljica Stanivuković pojasnila je stalnu potrebu za održavanjem novigradskog Doma i sve većim troškovima namirnica i energenata koji nameću potrebu za povećanjem cijena boravka korisnika u novigradskom Domu za starije, jednom od najjeftinijih domova u Hrvatskoj. Istovremeno, promjenom načina života starije lokalne populacije, pokazuje se trend povećanja potreba za korištenjem stacionarnog dijela novigradskog Doma.

Gradonačelnici Buja i Novigrada, Vižintin i Milos, uz veliku zahvalu Pročelnici dr. Antić i Ravnateljici Stanivuković na trudu kojeg svakodnevno ulažu u rješavanje zdravstvenih potreba građana Bujštine, složili su se da je potrebno povećati cijene boravka u novigradskom Domu, te ukoliko je potrebna pomoć jedinica lokalne samouprave u sufinanciranju boravka socijalno ugroženih korisnika, pokazali su spremnost za suradnju, kao što su i do sada pomagali potrebitim korisnicima Doma.

Tijekom 2023. godine, u suradnji s Istarskom regionalnom energetskom agencijom kao dio ITERREG EU EnerCmed projekta, pokrenut je projekt cjelovite rekonstrukcije i energetske obnove novigradskog Doma za starije. “Cijenimo podršku Županije u pokretanju ovako velikog i zahtjevnog projekta koji će omogućiti da se novigradski Dom za starije modernizira i koristi obnovljive izvore energije. Ali znamo za sve veću potrebu naših građana za uslugama Doma, te su u prvom koraku Grad Novigrad i Grad Buje, pokrenuli inicijativu povećanja kapaciteta Doma za starije i nemoćne, te prenamjenu odn. povećanje kapaciteta stacionarnog dijela Doma. U sljedećim koracima, predložit ćemo uključenje i ostalih Općina s područja Bujštine u ovu inicijativu, budući smo sigurni da svi građani iz okolnih Općina dijele zajedničku brigu o svojim starijim ili bolesnim članovima obitelji“ izjavio je Gradonačelnik Milos. Gradonačelnik Vižintin je dodao: “Grad Buje sufinancira više projekata i aktivnosti u oblastima obrazovanja, kulture i socijalne skrbi koji omogućavaju bolju kvalitetu života naših građana, a budući su potrebe za korištenjem usluga novigradskog Doma za starije i nemoćne sve veće, uključili smo se u ovu inicijativu zajedno s Gradom Novigradom.“.

Grad Novigrad

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide