Slučaj Uljanik: Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo rješenje o istrazi protiv 9 okrivljenika

Photo credit: Canva

Zaključivali ugovore o gradnji brodova, njih ukupno 17, s ciljem da zaključe što više ugovora bez obzira na realne mogućnosti, kao i da formalno započnu gradnju i time dođu do novca iz avansa ili kredita za pojedinu gradnju….znatan dio novca nisu uporabili namjenski

Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv devet okrivljenika zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, prenosi Novi List

Državno odvjetništvo RH u ponedjeljak je priopćilo kako postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik (55), drugookrivljenik (68) i trećeokrivljenik (69) počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sumnja se da su u svojstvu predsjednika, odnosno članova uprave pravne osobe iz Pule, odnosno Uljanik grupe, od ožujka 2014. do kraja listopada 2018. godine zaključivali ugovore o gradnji brodova, njih ukupno 17, s ciljem da zaključe što više ugovora bez obzira na realne mogućnosti i kapacitete društava grupe, kao i da formalno započnu gradnju i time dođu do novca iz avansa ili kredita za pojedinu gradnju.

Osnovano se sumnja da po primitku sredstava za pojedinu gradnju u ukupnom iznosu od četiri milijarde kuna, znatan dio nisu uporabili namjenski, nego za podmirenje prethodno stvorenih drugih obveza.

Kada je pravna osoba u konačnici ostala bez mogućnosti dotoka novih sredstava, tijekom 2018. godine, to je rezultiralo nemogućnošću daljnje izgradnje ugovorenih brodova i dovelo do raskida ugovora o gradnji.

Šteta u ukupnom iznosu od 5, 8 milijardi kuna

Slijedom navedenog, osnovano se sumnja da su spomenuti okrivljenici u tom razdoblju, na razini grupe, pričinili štetu u vidu konsolidirano ostvarenog gubitka u poslovanju u ukupnom iznosu od 5,8 milijardi kuna odnosno 771,3 milijuna eura od čega su pravnoj osobi – Uljanik grupi pričinili štetu u vidu ostvarenog gubitka u poslovanju u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde kuna odnosno 428,6 milijuna eura.

Budući da je krajem listopada 2018. godine, uslijed opisanog njihovog postupanja došlo do trajne blokade računa Uljanik Grupe i blokade računa drugih društava unutar grupe te nemogućnosti daljnjeg poslovanja, u svibnju 2019. godine je uslijed toga otvoren stečajni postupak što je istovremeno rezultiralo otvaranjem stečajnog postupka i nad većinom drugih društava unutar grupe.

Osim toga, postoji osnovana sumnja da su preostala šestorica okrivljenika počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a da su prvookrivljenik, drugookrivljenik i trećeokrivljenik od lipnja 2013. do kraja lipnja 2016. godine, počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju poticanjem.

Za tri godine bonus od oko 4, 6 milijuna kuna bruto

Inače, Nadzorni odbor je, osnovano se sumnja, u svibnju i lipnju 2013. godine, s prvom trojicom okrivljenika zaključio ugovor o obavljanju poslova predsjednika odnosno člana uprave i ugovor o radu, kojima je, između ostalog, određeno da, osim bruto plaće, predsjednik i članovi uprave imaju pravo, ovisno o ispunjenju utvrđenih kriterija, na isplatu godišnje nagrade (bonus) u maksimalnom iznosu od dvanaest mjesečnih bruto plaća za predsjednika uprave, odnosno deset mjesečnih bruto plaća za članove uprave.

Osnovano se sumnja i da su ostali okrivljenici kao članovi Nadzornog odbora Uljanik grupe postupili na prijedlog prve trojice okrivljenika. Stoga je, po proteku obračunskog razdoblja na temelju odluke nadzornog odbora prvoj trojici okrivljenika isplaćen bonus za tri godine od 2013. do 2015. godine u bruto iznosu od oko 4,6 milijuna kuna odnosno 621.142 eura odnosno neto iznosu od 2,5 milijuna kuna odnosno 343.088, čime je prvoj trojici okrivljenika pribavljena protupravna imovinska korist u navedenim iznosima, na štetu društva.

Nadalje, postoji osnovana sumnja da su okrivljenici, četvrti, peti, šesti, osmi i deveti počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju odnosno da su kao članovi Nadzornog odbora Uljanik grupe od 19. siječnja 2017. do 24. veljače 2017. godine, između ostalog donijeli odluku kojom se prvoj trojici okrivljenika, unatoč neispunjenju ciljeva uprave za tu godinu, odobrava isplata trećine iznosa bonusa. Na temelju toga osnovano se sumnja da je u veljači 2017. godine prvoj trojici okrivljenika isplaćeno ukupno bruto oko 600 tisuća kuna (oko 80 tisuća eura) odnosno neto 355 tisuća kuna (47.116 eura) čime je trojici okrivljenika pribavljena protupravna imovinska korist, na štetu društva.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide