Što to svijetli u moru kod Umaga?

Salp? kod Umaga
Foto: Facebook/Živi svijet Jadranskog mora, Nikola Špoljar)

Na prvi pogled djeluje zaista misteriozno, poput nekih “malih zelenih” koji se “muvaju” morem.

Fotografije ovih svjetlećih elemenata koje se elegantno kreću nošeni kurentom uz samu površinu, snimio je Nikola Špoljar i stavio na Facebook stranicu Živi svijet Jadranskog mora, piše morski.hr.

– Pozdrav, što bi ovo bilo? Opisao bih kao niz povezanih prozirnih vrećica s bijelom točkom. Sinoć sam u dva navrata vidio to u moru, radi se o Umaškom području – napisao je Nikola.

Među komentarima bio je i onaj Pere Ugarkovića, voditelja ove Facebook grupe , koji smatra da bi se moglo raditi o salpu – planktonu iz porodice Salpidae. Kretanje joj omogućuje kontrakcija, kojom pumpa vodu kroz svoje želatinasto tijelo i predstavlja jedan od najefikasnijih primjera mlaznog pogona u životinjskom svijetu.

Salp filtrira vodu kroz svoje unutarnje prehrambene filtere, hraneći se fitoplanktonom. Ova stvorenja su česta u ekvatorskim, umjerenim i hladnim morima, gdje ih možete vidjeti na površini, pojedinačno ili u dugim, niti sličnim kolonijama. Najveće koncentracije salpa nalaze se u Južnom oceanu (blizu Antarktike)

Salp je svakako jedno fascinantno stvorenje, a kako bismo potvrdili da se ovdje zaista radi o njemu upitom smo se obratili i Institutu za oceanografiju i ribarstvo.

– Poštovani, zahvaljujemo na upitu, slika nije baš izbliza, ali najvjerojatnije se radi o pojavi dvootvorki, odnosno salpi (koljeno Chordata, potkoljeno Tunicata, red Salpida) – javljaju iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide