Teško ozlijeđeni biciklisti u Puli i Umagu

Photo credit: PU Istarska

Lijepo vrijeme na prometnice mami velik broj biciklista pa policija poziva bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez 

Policija je u prethodna dva dana zabilježila tri događaja u kojima su biciklisti teško stradali. Prometna je policija 7. lipnja oko 14,45 u ulici Riva zabilježila događaj u kojem je 65-godišnja nizozemska državljanka upravljala biciklom te je prelaskom preko tračnica izgubila nadzor nad biciklom, pala i teško se ozlijedila, javlja PU Istraska

Već idućeg dana oko 10 sati na Vodnjanskoj cesti 56-godišnji austrijski državljanin je upravljao biciklom Vodnjanskom cestom te je dolaskom do raskrižja s Ulicom Vallelunga, na nizbrdici izgubio nadzor nad biciklom i pao na kolnik. U nesreći je vozač teško ozlijeđen.

Posljednji događaj zabilježen je jučer oko 18,30 sati na području Umaga u mjestu Crveni vrh, kada je 64-godišnja slovenska državljanka na nizbrdici izgubila nadzor nad biciklom, pala na kolnik i teško se ozlijedila nakon čega joj je pomoć pružena u pulskoj bolnici.

Uvijek nosite kacigu!

Bez obzira što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!
Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!
Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil!
Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.
Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!
Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kado god možete. Ukoliko one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!
Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ”zebre” bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.

Budite vidljivi!
Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine. Zbog toga je za biciklistu važno da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).
Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje!
U sumrak, zoru, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

Budite predvidljivi i signalizirajte!
Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.
Vozite na način da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete.
Pogledajte iza ramena prije skretanja
Signalizirajte skretanje na način da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.
Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.

Mislite unaprijed!

Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.
Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.

I ne manje važno:
Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.
Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.
Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.
Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Ako je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.
Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.
Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide