U Bujama održan 48.Susret Puhačkih Orkestara Istre u izvedbi glazbenika svih generacija

Nešto manje od šest stotina glazbenika iz 17 limenih glazbi iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre te Kvarnera okupilo se danas, 27.svibnja u Bujama na 48. Susretu Puhačkih Orkestara Istre, manifestaciji koja već u petom desetljeću svoje tradicije jednom godišnje, svaki put u drugom mjestu, na monumentalan način predstavlja ovaj specifični glazbeni izričaj.

U centru Buja svoje glazbeno umijeće pokazali su orkestri iz Buja, Doline, Buzeta, Izole, Kastva/Spinčići, Labina, Lovrana, Muggie/S. Barbare, Pazina, Pule, Rovinja, Sv.Antona, Sv.Lovreča, Vižinade, Vodnjana, Babića i Roča. Nastupali su glazbenici od 7 godina kao i oni koji su bliže 90-oj godini života. A kad sve ove generacije glazbenika zajednički zasviraju na flautama, klarinetima, saksofonima, trubama, trombonima, suzafonima, bubnjevima… to je jedinstveno iskustvo za pamćenje.


U 14 sati sa Trga slobode u Bujama krenula je parada u kojoj su se orkestri, jedan po jedan, predstavili javnosti. Spuštali su se do Trga J.B.Tita, u središtu grada, gdje su nakon mimohoda odsvirali himne:


– Hrvatske “Lijepa Naša” (LG Sv. Lovreč Pazenatički)
– Italije “Inno di Mameli” izvode (LG ZT: Buje – Buie i Vižinada – Visinada)
– Slovenije “Zdravljica” (PO Izola i Sv. Anton)


Dobrodošlicu poželjeli su im predsjednica Zajednice Talijana Buje Lena Korenika , zamjenica župana Jessica Acquavita te gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.


Istaknuli su kako glazba nikada nije poznavala granice, što upravo dokazuju ovi 48. Susreti Puhačkih Orkestara Istre. Bujama predstavlja veliku čast što je po drugi put bio domaćin ovog velikog eventa. Zahvalili su se svim sudionicima koji su ovom manifestacijom obogati Buje i to veseljem, ljubavlju, smijehom, dobrom voljom i pogotovo s puno lijepe glazbe. Lena Korenika naglasila je: ‘Glazba je poput života; može se stvarati samo na jedan način: Zajedno!’.


Slijedilo je razvrstavanje po instrumentima te nastup gotovo 600 glazbenika uz zajednički repertoar:
1. EU HIMNA “Oda Radosti – Inno alla gioia”
2. ISTARSKA HIMNA “Krasna Zemljo”
3. Trieštine (narodne, arr. Corrado Morato)
4. River of Babylon (autor Boney M., arr. Corrado Moratto).
Oko 15:30 krenuli su pojedinačni nastupi koji su trajali do cca 20:30 sati, nakon čega se zabava nastavila uz grupu Bukaleta.


Zajednica Talijana iz Buja i Grad Buje pokazali su se kao odlični organizatori. Atmosfera je od samog početka bila nabijena enormnom količinom pozitivne energije, veselja, dobrog raspoloženja i jedinstva jer kad se ujedine glazbenici iz 17 orkestara – to je jedinstveno iskustvo kakvo se može doživjeti samo na manifestacijama ovakve vrste.


I dok je prva asocijacija da puhački orkestri obično sviraju koračnice, na susretu u Bujama oni su izveli vrlo šarolik program gdje se našlo ponešto za svačiji ukus.


Na kraju koncertnog programa predstavnici glazbe iz Roča preuzeli su zastavu kao domaćini idućih susreta Puhačkih orkestara Istre.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide