U okviru Erasmus+ projekta „Let's all go to the theatre of European dreams“ sudionici posjetili Grad Umag

Ukupno je 17 učitelja iz 6 partnerskih škola, kao i predsjednica te 4 volontera iz neprofitne Udruge iz Rumunjske, danas, 2. svibnja 2023. godine stiglo u posjet Grad Umagu. Riječ je o Erasmus + projektu „Let’s all go to the theatre of European dreams“. Udruga iz Rumunjske nositeljica je ovog projekta, a osim Rumunjske i nas, uključeni su još i Grčka, Bugarska, Turska, Malta i Velika Britanija. U ime Grada Umaga dočekao ih je i pozdravio pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc. 

Svrha posjeta u Umagu je drugi projektni sastanak koordinatora i učitelja u projektu “Let’s All Go to the Theatre of European Dreams”, a koji je usmjeren ka prevenciji svih vrsta vršnjačkog nasilja.

Od 2015. godine u umaškoj Osnovnoj školi Marije i Line Erasmus projekti su postali tradicija jer, nakon uspješne provedbe Erasmus+ međunarodnih projekata “P.L.A.C.E.S.” i “Love Life”, u tijeku je treći projekt koji u fokusu ima vršnjačko nasilje te pronalasku inovativnijih metoda i tehnika za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja.

Projektne aktivnosti međunarodnog Erasmus+ projekta “Let’s All Go to the Theatre of European Dreams” započele su u kolovozu 2022. godine, a projekt će trajati do travnja 2024. godine.

Na žalost, u današnjem svijetu ne postoji škola bez vršnjačkog nasilja pa tako i sve partnerske škole imaju problema s različitim oblicima nasilja. Zaključili smo da su nužno potrebne inovativnije metode i tehnike za suzbijanje negativnih vrsta ponašanja. 

U projektu sudjeluje sedam škola iz različitih europskih zemalja:
1. Asociatia Contab ETIC Expert, Craiova, Rumunjska, glavni nositelj projekta (neprofitna Udruga)
2. Boskenwyn Community Primary School, Helston, Velika Britanija
3. OŠ Marije i Line, Umag, Hrvatska
4. “Vasil Levski”, Vratsa, Bugarska
5. Kalecik Ilkokulu, Van, Turska
6. Newark School, Sliema, Malta
7. Gymnasio Iraklias, Serres, Grčka


Kad u ovom slučaju govorimo o “inovativnoj metodi“, moglo bi se puno toga reći. Primjerice, na radionicama u Rumunjskoj u studenom prošle godine, svi učitelji su sudjelovali u nizu dramskih igara i vježbi kojima je svrha stvoriti kompaktnu i složnu grupu. To su vježbe prvenstveno pokretom, koje razvijaju povjerenje, komunikaciju pogledom, verbalnu komunikaciju, ritam grupe, kontrolu pokreta. U tom dijelu radionice tijelo postaje aktivno, osviješteno i spremno postati osnovno scensko izražajno sredstvo. U ovaj dio spadaju i dinamične kreativne vježbe koje su modeli tlačenja, što je uvod u tehniku kazališta potlačenih, tj. forum-kazališta, a prema metodama poznatog brazilskog pisca i dramaturga Augusta Boala. Takvih vježbi ima oko petstotinjak i mnoge se mogu primijeniti u razredu na satima razrednika ili tijekom redovnih sati u svrhu razvoja povjerenja i uspješne komunikacije među učenicima.

Nakon Hrvatske, učitelji će otići od 25. do 28. lipnja u Veliku Britaniju, gdje će usvojiti nove metode iz opusa „Philosophy for Children“ koje njihova škola uspješno primjenjuje, a od 8. do 12. listopada naših 4 učenika u pratnji 2 učiteljice otići će na mobilnost u Grčku.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide