U Poreču se cijepilo 500 turističkih djelatnika

U Poreču se cijepilo 500 turističkih djelatnika

Prvih 500 istarskih turističkih djelatnika primilo je danas cjepivo u Poreču i time je označen početak cijepljenja djelatnika u turizmu koji bi trebao biti okončan do kraja svibnja. Riječ je o djelatnicima porečke hotelske kuće Valamar Riviera, a u idućim tjednima na red će doći i druge tvrtke. Cijepljeni su u hotelu Diamant, a i drugi djelatnici cijepit će se u objektima svojih tvrtki, piše Jutarnji

U Istri se planira cijepiti 15 tisuća turističkih djelatnika i 10 tisuća privatnih iznajmljivača, a cijepljenje će provoditi pet mobilnih timova Nastavnog zavoda za javni zdravstvo te Nastavnog zavoda za hitnu medicinu. Kako je uoči samog početka cijepljenja rekao direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, trenutno je 70 posto djelatnika u toj branši pokazalo interes, najviše u Istri, a nešto manje u Dalmaciji.

– Broj prijavljenih ovisi od kompanije do kompanije. Radili smo popis svih djelatnika na razini čitave države. To je negdje do 70 posto. Istra ima najviše zainteresiranih, a što idemo južnije, to je interes manji. No, iz dana u dan on raste i vjerujem da će, kako samo cijepljenje krene i kako se sezona bude približavala, interes biti sve veći. Plan je da se procijepe svi zainteresirani do konca svibnja, a drugom dozom do konca lipnja. Vjerujemo da je to realno, kazao je Ostojić.

Direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević najavio je i otvaranje 70 punktova za testiranje diljem Istre kako bi turisti koji dođu na more, a treba im brzi ili PCR test kako bi se vratili kućama, imali dovoljno mjesta gdje to mogu učiniti.

– Istra kao turistička destinacija je u potpunosti spremna za sezonu. Evidentirali smo 70-tak lokacija za brzo antigensko testiranje ili PCR testiranje. Tu je i cijepljenje turističkih djelatnika, a treći korak je priprema registra gdje ćemo gostima omogućiti da se prijave za testiranje kako se ne bi stvarale gužve u turističkim zajednica. Ta će nam platforma ujedno dati bolji uvid kojim danom i na kojim mjestima će biti potrebno testiranje, što će omogućiti djelatnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kako se logistički organizirati. To je ključna komunikacija koju želimo odaslati našim glavnim emitivnim tržištima, kazao je Ivošević. Mjesta za testiranje bit će u samim turističkim kompanijama, ali i na prometnicama kako bi gostima bila čim praktičnija, pojasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

– Teško je reći koja će se metodologija tražiti, odnosno hoće li to biti brzi ili PCR testovi. A postoji spremnost opremom i ljudstvom da se to obavi i da to prođe što bezbolnije te da to ne ometa tijek turističke sezone, kazao je Stojanović. Čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac dodao je pa da će za sve turiste kojima to bude potrebno biti osiguran i prostor za samoizolaciju.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide