Umag: Humanitarna lutrija i koncert Zajedno za život - Insieme per la vita

Kad pričamo o malignim bolestima svima nam prvo padne na pamet bol, tuga, strah i osjećaj sveopće bespomoćnosti. Dezorijentirani smo kad se po prvi put susretnemo s tom kratkom riječi punom patnje i frustracije: rak. 

Ali kako se možemo boriti protiv ovog značajnog javnozdravstvenog problema i drugog vodećeg uzroka smrti u Hrvatskoj, iza bolesti srca i krvnih žila?


Humanitarna inicijativa Zajedno za život, u organizaciji skupine mladih iz Umaga,ima jedan veliki i plemeniti cilj: pomoći obiteljima čiji se članovi bore s malignim oboljenjima na području Bujštinei senzibilizirati građane o skupini povezanih bolesti koje pogađaju jednu od 3 osobe u Hrvatskoj tokom života.


Inicijativa je prvenstveno imala drugu svrhu, kaže nam mlada umažankaEma Jurešič. Cilj je bio prikupiti financijska sredstva za liječenje naše sugrađanke koja se borila s teškim oblikom zloćudnog tumora. Nažalost nismo uspjeli zbog životnih okolnosti kojima se nismo nadali, poručuje Jurešić.


Ali, po staroj narodnoj izreci ”Na mladima svijet ostaje”, mladi iz Umaga, najzapadnije mjesto u Republici Hrvatskoj i prvi grad na ulasku u Istru sa sjevera, nisu odustali.


Imali smo dvije mogućnosti nakon što se prvobitna humanitarna akcija nije realizirala: odustati od svega ili nastaviti dalje i naš prvobitni cilj preusmjeriti u sličnu svrhu.Na senzibilizaciju građana odlučili smo nastaviti s organizacijom inicijative, fokusirajući se na pomoć obiteljima čiji se članovi bore sa malignim oboljenjima na području Bujštine, ističe namAlbaŽužić.


U tu svrhu, 16. prosinca 2023. godine od 12 sati na daljeispred Caffe baraFons (kod stare fontane u samom centru Umaga)organizirat će se velika božićna lutrija gdje je svaki broj dobitan s bogatim glazbenim i popratnim programom: od folklora, modernog plesa, programa za djecu, mažoretkinja, face printa za djecudo glazbenih točaka raznih izvođača s Bujštine.


Počeli smo kontaktirati različite restorane, proizvođače, obrtnike tražeći njihovu pomoć u realizaciji našeg cilja, nastavlja Jurešić. Pokazao se jako veliki odaziv i spremnost na pomoć te smo u kratko vrijeme uspjeli prikupiti više od 150 donacija. Uz toudružila se i Kulturna Udruga Mladih Fobija iz Umaga koja nam je odlučila pomoći oko glazbenog i popratnog programa, dodaje Žužić.


Razmišljali smo o programu po mjeri svakoga: od djece, adolescenta, osoba u srednjim godinama do osoba treće životne dobi, objašnjava Tamara Viktoria Matković Prelac. Prodavat će se pića domaćih vinara i obrtnika, razne slastice iz naših pekara, topli obroci naših kuhara i još mnogo toga. Sav prikupljeni novac preusmjeriti će se obiteljima čiji se članovi bore s ovim teškim oblikom bolesti. Uz to, u procesu osnivanja je Zaklada koja će nositi ime inicijative i svrhu iste, zaključuje Matković Prelac.


Snaga zajedništva, solidarnosti te iskrena i neizmjeriva pomoć sugrađanima, susjedima, obiteljima s Bujštine koji se suprotstavljaju malignim tumorimaprioritet su Humanitarne inicijative Zajedno za život. Zato u subota, 16. prosinac 2023 godine, od 12 sati na dalje ispred Caffe bara Fons (kod stare fontane u samom centru Umaga) budite dio jednog drugačijeg popodneva u znakudobročinstva i velikodušnosti.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide