Umag je nekad bio odmorište antičkih vladara

Photo Credit : Coloursofistria

Umag, gradić na krajnjem sjeverozapadu Istre, čija se turbulentna povijest još i danas očitava u arhitekturi starog grada i na nalazištima duž obale, na svojem području krije mnoge zanimljive povijesne priče.


Arheološka nalazišta uz more
Na području gdje se sada nalaze naselja Sol Polynesia i Sol Stella Maris te hoteli Sol Aurora i Melia Coral bilo je nekad raskošnih vila, villae rustiscae. Poznato je da su još u antici rimski plemići otkrili ovo područje te ovdje sagradili svoje ljetne rezidencije.Piše: Coloursofistria

O tome svjedoče ostaci brojnih rimskih vila, koje su sve bile smještene uz samo more.
Iskopavanjem, naročito uz obalu, pronađene su grobnice i čitav niz ostataka antičkih predmeta poput kovanica, ostataka alata, amfora, statua, spomenika…
Ostatci vila na poluotoku Katoro koji svjedoče o bogatom kraju
Podovi tih vila bili su prekriveni šarenim mozaicima, a prema nekim tragovima i predaji, krovovi su im bili pokriveni bakrenim limom ili crvenim tegulama. Pri zalasku sunca ti bi krovovi bljeskali kao pozlaćeni te se vjeruje da je upravo zato čitavo područje nazvano Katoro, ca’ d’oro = zlatne kuče.


Arheološki ostaci rimske vile na poluotoku Katoro predstavljaju dio rimske vile iz vremena od 1. do 4. st. dok se rezidencijalni dio pruža na Rtu Tiola. O bogatstvu i veličini same vile svjedoče ostaci mozaika, monumentalne grobnice, hipokausta ali i postojanje luke i ribljeg uzgajališta – vivarium, što potvrđuju istraživanja na kopnu, kao i hidroarheološka istraživanja.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide