Umag otvara vrata raznolikosti kao pionir u prihvatu islamskih vjernika

Umag otvara vrata raznolikosti kao pionir u prihvatu islamskih vjernika
Foto: Glas Istre, maketa Islamskog kulturnog centra u Umagu

Glas Istre izvještava – Dok većina gradova u Istri još uvijek razmišlja o izgradnji islamskih vjerskih centara, Umag je već prije šest godina otvorio svoja vrata prvim takvim objektima. U Puli, Poreču i Labinu još uvijek se susreću s različitim izazovima i otporima lokalne zajednice.

Predsjednik lokalnog ogranka SDA-e i predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Umaga, Hasan Ćatić, objasnio je da se ne radi o izgradnji tradicionalne džamije. Umjesto toga, stvorena je višenamjenska građevina koja uključuje prostor za molitvu i druge aktivnosti zajednice. Značajno je napomenuti da ova inicijativa predstavlja korak prema većem prihvaćanju i integraciji muslimana u društveni život Umaga.

Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese, na svečanom otvorenju istaknuo je kako je raznolikost bogatstvo grada, naglašavajući kako Umag nastavlja graditi na temeljima tolerancije i multikulturalnosti. Kroz svoje djelovanje, grad Umag stoji kao primjer pozitivne prakse u regiji, pokazujući kako je moguće uspješno integrirati različite kulturne zajednice.

Unatoč pionirskom uspjehu Umaga, pitanje izgradnje islamskih centara u drugim dijelovima Istre ostaje otvoreno. Građani Pule, Poreča i Labina još uvijek izražavaju zabrinutost i otpor, čime se aktualizira potreba za daljnjim dijalogom i razumijevanjem među zajednicama.

Izvor: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide