Umag: Svečano započela izgradnja 84 stana za mlade umaške obitelji

Umag: Svečano započela izgradnja 84 stana za mlade umaške obitelji
Svečanim činom potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca u Umagu danas, 1. lipnja 2021. godine, pokrenuta je izgradnja četvrte zgrade u okviru Programa društveno poticane stanogradnje. Izgradnja će trajati 540 dana te se krajem 2022. godine očekuje useljenje. Za godinu i pol dana 250 će građana Umaga „zakoračiti“ u novo poglavlje svojeg života i riješiti jedno od najvažnijih životnih pitanja, stoji u priopćenju.

Na mjestu izgradnje buduće POS zgrade u Umagu, u Ulici poduzetnika, tako su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov te državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, u prisustvu predstavnika Grada Umaga, Ministarstva, APN-a, predstavnika izvođača radova i nadzora te građana Umaga, potpisali povelju za nastavak realizacije Programa društveno poticane stanogradnje Vlade Republike Hrvatske na području Umaga. Simbolično je povelja položena u zemlju, čime je i službeno započeta izgradnja četvrte POS zgrade u Umagu.

Nova POS zgrada sadržavat će 84 stana, biti će izgrađena na čestici površine 6.601,00 m2, sadržavat će 6 nadzemnih etaža (prizemlje + 5 katova), dva zasebna ulaza, 2 stubišta i 2 lifta.

Struktura 84 nova stana bit će sljedeća:
• 18 1,5-sobnih stanova
• 13 2-sobnih stanova
• 31 2,5-sobni stan
• 20 3-sobnih stanova
• 2 3,5-sobna stana

„Grad Umag posebnu pažnju pridaje upravo svojim mladim sugrađanima i njihovim obiteljima. Pokretanjem četvrte po redu zgrade u okviru Programa društveno poticane stanogradnje, na najbolji način potičemo razvoj demografije u našem gradu te podižemo kvalitetu života svoje zajednice. Projekt stanova za mlade obitelji je prije svega razvojan i poticajan društveni program čija je vrijednost višeznačajna jer ulijeva sigurnost i daje perspektivu.

U gradu Umagu je do sada u programu POS-a izgrađeno 122 stana u tri zgrade te danas započinje izgradnja nove zgrade s 84 stana, što će rezultirati s ukupno 206 stanova, usporedbe radi, kao ostatak Istre zajedno. Na osnovi uspješne sinergije države i grada na najvećem su dobitku sugrađani, koji time rješavaju svoje najvažnije životno pitanje. Stanovi za mlade su jedan od temelja demografske politike grada Umaga“ naglasio je u svojem obraćanju gradonačelnik Vili Bassanese.

„Umag je grad primjer i lider u Istarskoj županiji. Grad Umag prednjači u realizaciji Programa POS-a i zasigurno može biti mnogim JLS-ovima smjernica i pokazatelj kako omogućiti svojim stanovnicima ostvarenje kupnje stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. APN i Grad Umag imaju dugogodišnju i uspješnu suradnju. Veselimo se današnjem činu polaganja kamena temeljca za poticanu stanogradnju koja se kontinuirano provodi, na zadovoljstvo brojnih zainteresiranih građana Umaga. Očekujemo da ova, četvrta po redu zgrada s 84 stana, bude poticaj Gradu za daljnju realizaciju poticane stanogradnje na svome području„ izjavio je direktor APN-a Dragan Hristov.

Program poticane stanogradnje jedan je od najuspješnijih projekata u kojem do izražaja dolazi suradnja Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, APN-a te jedinica lokalne uprave, a u ovom slučaju Grada Umaga. Radi se o jednom od najboljih projekata javno-javnog partnerstva u državi.

„Obzirom na činjenicu kako je stambeno pitanje jedno od najvažnijih životnih problema, a u smjeru pomoći prije svega mladima, zamišljen je sustav POS-a koji i u ovom primjeru potvrđuje svoju višeslojnu vrijednost i opravdanost. U RH je do sada izgrađeno 8.350 stanova u 257 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.350 stanova iznosi 4.3 mlrd kuna, a za što je RH putem poticajnih sredstava uložila 1.1 mlrd kuna“ izjavio je državni tajnik Željko Uhlir.

Uspjeli smo i gradonačelnika uhvatiti za kratku izjavu, pa poslušajte!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide