Umaška srednja škola poprima svoje konačne vizure

Umaška srednja škola poprima svoje konačne vizure

Radovi na izgradnji umaške srednje škole vrlo dobro napreduju. Cilj je na cijelom prostoru površine 5ha izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, odnosno „Obrazovni kampus-Umag“, a koji je predstavljen i u okviru Razvoja Grada Umaga 2021.-2030. te je u svakom trenutku dostupan na 3D platformi koju je Grad Umag razvijao i nedavno objavio na svojoj službenoj web stranici

U zoni obrazovnog kampusa predviđen je sustav obrazovanja od jaslica pa do fakulteta, dakle predškolsko obrazovanje, školsko te srednja škola i visokoobrazovna ustanova. Od pratećih sadržaja planirana je izgradnja društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag, stoji u priopćenju.

Umaška srednja škola, u prvoj fazi, prostirat će se na cca 3000 m2 na tri etaže, a na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Za izgradnju prve faze utrošiti će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s realizacijom projekta. Iznos cjelokupne investicije obrazovnog kampusa iznosit će oko 80 milijuna kuna. Radi se o strateškom projektu koji će u cijelosti promijeniti sadržaj i obrazovnu kvalitetu grada Umaga te na taj način zajamčiti sigurnu budućnost za naše mlade sugrađane. Radi se o financijski zahtjevnom projektu, a kojeg je trebala financirati Istarska županija. No, i ovaj put je Županija odlučila baviti se politikom nejednakosti i „kazniti“ građane Umaga.

„Oduvijek je obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti te pitanje uopće opstanka i napretka svake države. U slučaju Grada Umaga, pitanje je to našega prava, naše održivosti i razvoja grada. Dosadašnjim realiziranim projektima smo pokazali da znamo i možemo izgraditi Umag te ga pretvoriti i u grad znanja, a djelima tome kontinuirano i težimo“ navodi Bassanese.

Umag, grad djece, već 10 godina jaki naglasak stavlja na demografsku politiku zahvaljujući kojoj se podiže standard života najmlađe populacije naših Umažanki i Umažana, kao i njihovih roditelja, a s druge strane u naš grad se privlači veliki broj stanovnika koji su ovdje osnovali svoj novi dom. Umag je na ovom području demografije i obrazovanja grad primjer na nacionalnoj razini obzirom da već godinama izdvaja trećinu proračuna upravo za obrazovanje.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide