Veliko nevrijeme u središnjoj Istri

Veliko nevrijeme u središnjoj Istri
Photo Credit: Ivan Grgat/24sata

Superćelija koja se razvila na moru zapadne Istre, a zatim je nešto nakon 18 sati ojačala te se premjestila kopnenim dijelom od Poreča prema Pazinu, iznjedrila je F1 tornado prema procjeni Istramet-a.

Na svu sreću tornado se kretao nenaseljenim, šumskim područjem izbjegavajući sva naselja na svojoj ruti. Kuda je prošao srušio je brojna stabla, nerijetko i hrastove stare 100-tinjak godina, a savio je i stup HEP-a. Najpogođenije je područje oko Anžići i Kvešti, a prolazak tornada jasno se može uočiti na liniji dugačkoj 500-tinjak metara.

F1 snagu tornada obilježavaju brzine vjetra u vrtlogu između 116 i 188 km/h, a u slučaju ulaska ovakvog vrtloga u naselje, valjalo bi očekivati oštećenje krovova, rušenje većih stabala i popriličnu materijalnu štetu.

Zašto ovu pojavu ne nazivamo pijavicom leži u tome što pijavicama nazivamo vrtložne pojave koje nastaju iznad morske površine, dok se tornada razvijaju u sklopu superćelija iznad kopnenog područja i za razliku od pijavica iznimno su rijetka na našem području.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
29/09/2021, 03:36
Umag
 

Djelimično oblačno
16°C
Subjektivno: 15°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vjetra: 7 km/h IJI
Naleti vjetra: 7 km/h
Izlazak sunca: 07:02
Zalazak sunca: 18:50