Vili Bassanese: Uvođenje reda šteti utjecajnim pojedincima i velikom kapitalu

Područje grada Umaga, kao i cijele Istre, je iznimno atraktivno te je stoga i »meta« raznih uzurpatora poljoprivrednog i šumskog zemljišta te pomorskog dobra. 

U posljednje je vrijeme ta uzurpacija poprimila zabrinjavajuće razmjere te se reflektira direktno na kvalitetu života naših građana, koji se s pravom bune, piše Glas Istre

Šteta po okoliš, bespravna gradnja, devastacija obale i šuma se događa gotovo svakodnevno i većinom se tu radi o stranim državljanima.

Njihovo nelegalno iznajmljivanje, čak i nelegalnih objekata, direktno šteti našim obiteljskim iznajmljivačima i poreznim prihodima Grada i države.

Građanima Umaga poznato je da već više od 30-ak godina na našem pomorskom dobru postoje školski primjeri »devastirane obale i privatiziranih plaža« na koje je gotovo nemoguće pristupiti.

Kako bi riješili taj gorući problem, prije tri godine započeli smo s realizacijom projekta izgradnje šetnice upravo na spornim dijelovima uzurpirane obale.

Tako istovremeno rješavamo nelegalnu uzurpaciju i privatizirane plaže, devastaciju obale i bespravnu gradnju. Cilj izgradnje obalne šetnice je jasan, a to je slobodan pristup i prolaz za sve građane, pod istim uvjetima, kroz cijeli obalni pojas grada Umaga.

Riječ je o suverenom pravu svih građana, a koje si je netko jednostavno privatizirao, kazao je umaški gradonačelnik Vili Bassanese komentirajući projekt izgradnje »najdulje šetnice na Jadranu«.

Jednoglasna podrška

Tvrdnju da se gradi šetnica koja će svih 40 kilometara biti asfaltirana ocijenio je netočnom i zlobnom, dodajući kako je šetnica projektirana tako da se prilagođava okolišu kroz koji prolazi, te da će u dijelu biti čak i zemljana staza.

Šetnica, tvrdi Bassanese, u svom većem dijelu u naravi već postoji, dodajući da je njezina izgradnja, oko koje se sad lome koplja, prostornim planom predviđena još od 2004. godine kada je taj projekt, kao strateški za Umag, dobio jednoglasnu podršku svih političkih opcija u tadašnjem gradskom vijeću.

– Na području Umaga na trenutno još oko 5 kilometara obale nije moguć pristup, ista je privatizirana i devastirana te je jasno da uvođenje reda u taj prostor nekima jako »šteti«.

Prije svega šteti utjecajnim pojedincima iz prvih redova do mora te »velikom kapitalu« koji su angažirali svima poznate »domaće« pojedince, pa čak i vijećnike, koji lažima i podmetanjem brane isključivo njihov i vlastiti interes. Ti pojedinci ne brane javni interes, kao ni interes Grada Umaga i Republike Hrvatske, a tu je osnovni problem, kaže gradonačelnik Bassanese.

Na pitanje da komentira optužbe da se realizacijom projekta šetnice devastira priobalje, odnosno da je njezina gradnja pogodovanje privatnim investitorima Bassanese odmahuje rukom i tvrdi da su sve te tvrdnje neosnovane.

– Događa se upravo suprotno, izgradnjom šetnice se obala oslobađa nelegalne uzurpacije i devastacije te se svim građanima omogućava slobodan pristup moru koji nije moguć već više od 30 godina, što je vrlo lako vidljivo izlaskom na teren i na fotografijama.

Na potezu naselja Alberi-Crveni Vrh nalazi se tri kilometra obale koja je već 30-ak godina primjer nelegalne devastacije i uzurpacije te služi kao »privatna plaža« većinom stranih državljana.

Dovršetkom prve dionice šetnice dužine 500 metara nestale su devastacija, uzurpacija i privatizacija plaža te je izgrađena javna šetnica na korist svih građana.

Valja napomenuti kako na području Crvenog Vrha još uvijek postoji 2,5 kilometra uzurpirane i devastirane obale i plaža do kojih nema slobodnog pristupa, odgovara Bassanese.

Ponavlja kako je gradnja šetnice omogućena prostornim planom iz 2004. godine te ima građevinsku dozvolu kojoj su prethodili svi preduvjeti iz zaštite okoliša.

Nadalje, tvrdi, za realizaciju tog projekta ishodovane su i sve potrebne suglasnosti koje su predviđene zakonskim propisima Republike Hrvatske, zbog čega polemičke tonove koji se u zadnje vrijeme mogu čuti po toj temi drži isključivo osobnim stavovima i mišljenjem pojedinaca koje ne može, niti smije, biti predmet javne rasprave.

Upravni spor

– Gradnja šetnice je planirana kroz cijeli obalni pojas stoga ni teoretski ne može biti na korist isključivo nekome. Jasno je da pojedincima ne odgovara izgradnja šetnice, a svima nama u Umagu je jasno zbog čega.

U najmanju je ruku licemjerno govoriti o devastiranju obale, a godinama šutjeti i zatvarati oči pred devastacijom koja još uvijek postoji na 5 kilometara obale samo zato što netko ima koristi, kaže.

Komentirajući koncesiju za plažu Alberi čije povlačenje je nedavno zatražilo nadležno ministarstvo gradonačelnik Umaga kaže da se na potezu prve dionice šetnice Alberi-Crveni Vrh, tik do šetnice nalazi 200-tinjak parcela većinom u vlasništvu stranih državljana na kojima se godinama događa nelegalno kampiranje, s podosta nelegalno izgrađenih objekata.

– U zaleđu iza njih, dakle 300 metara od obale, nalazi se novoizgrađeni turistički kompleks i hotel »Petram« koji je podnio zahtjev za koncesiju na dijelu obale te mu je, shodno turističkoj namjeni, zahtjevu i udovoljeno – i to samo u trećini.

Radi se o stotinjak metara obale ispod same šetnice. Procedura dodjele koncesije je ispoštovana te je Odluku o koncesiji donijelo Gradsko vijeće, što je neupitno, kaže Bassanese dodajući kako će, kao i uvijek do sada, Grad Umag postupiti u skladu s uputama nadležnog Ministarstva vezano uz ukidanje koncesije na plažu Alberi, ali će s ciljem zaštite, te zbog brojnih nejasnoća u tumačenju uredbe i procedure donošenja koncesije, pokrenuti upravni spor kao jedinu zakonsku mogućnost.

– Ako i je bilo grešaka u samoj proceduri, one nikako ne mogu biti od utjecaja na mogućnost da netko uopće dobije ili ne dobije koncesiju, što je jedino bitno.

Gradnja šetnice je poseban projekt i nema formalno veze s koncesijama na plažama. Neovisno o svim koncesijama koje trenutno postoje na području Umaga, Grad Umag će nastaviti s izgradnjom ili ucrtavanjem postojećih dijelova šetnice s ciljem da se svim građanima omogući slobodan pristup i prolaz kroz čitavu obalu, zaključuje Vili Bassanese.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide