Višak maslinovog ulja u Istri obara cijenu

Savjeti za čuvanje maslinovog ulja
Photo Credit: Canva

Berba maslina u Istri privodi se kraju, a mnogi manji proizvođači još se nisu riješili prošlogodišnjeg ulja. Zbog viškova – cijene ekstradjevičanskog maslinova ulja padaju. I dok jedni spuštaju cijene, drugi rješenje vide u već pomalo zaboravljenom zadrugarstvu, objavio je HRT.

Novo je ulje u bačvama. Obitelj Marijanović proizvest će ga oko 20 tisuća litara. Uz to, ostalo je još lanjskog.

– Na stanju imamo 200, 300 litara prošlogodišnjeg ulja. To za nas nije problem. Imamo ljude koji vole i kupuju lanjska ulja jer su im blaža i tako su naučeni – rekao je maslinar Marijan Marijanović.

No, neka obiteljska gospodarstva imaju pune podrume staroga ulja koje ne uspijevaju prodati.

– Imamo saznanja da ljudi koji proizvode 500 litara ulja prodaju 200, 300 litara, druga da im ostane – rekao je Marijan.

Takvi proizvođači snižavaju cijenu starog maslinova ulja i litru prodaju i po 9 eura. To utječe na cijenu ovogodišnjeg.

– Cijena rinfuze maslinovog ulja se prodaje u uljari za 15 eura, to je nešto niže nego prošle godine – rekao je Marko Krtačić iz uljare Vodnjan.

Istra ima oko milijun i pol stabala maslina. Županija je prije 30 godina poticala njihovu sadnju i revitalizaciju zapuštenih maslinika. Mnogi sada upravo od nje očekuju pomoć u zbrinjavanju viškova.

– Mi im možemo pomoć jednom zajedničkom promocijom maslinovog ulja, a s druge strane imamo organiziranu našu županijsku agenciju koja je ove godine otkupila određenu količinu ploda masline – istaknuo je Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

Deni Klarić briga oko prodaje ulja nema. Tri i pol tone ploda maslina predao je zadruzi. Zauzvrat je dobio 9 eura po proizvedenoj litri.

– Ja sam jako zadovoljan. Nemam nikakvih briga ni sa bocama, punjenjem, plasiranjem, nigdje ići, plasirat svoj proizvod – kaže.
Sve to za njega odrađuje zadruga. Ove je godine od svojih članova otkupila 100 tona ploda.
– Nemamo problema s plasmanom. Dapače, još otvaramo nove kanale za prodaju – rekao je Roberto Rota, upravitelj PZ-a Maslinari Istre.

Plasman ulja zahtijevat će sve više umijeća jer svake godine u rod dolazi sve više maslina. Mali i srednji proizvođači morat će se udruživati ili povezivati s velikima, koji imaju uhodano tržište.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide