Zahuktava se sezona u Istri: Talijani dolaze bez testova

U Istri se trenutačno odmara oko 150 tisuća gostiju, mahom stranaca. Samo u Rovinju je više od 20 tisuća, a kuće za odmor u središnjoj Istri pune su do kraja rujna, piše HRT s kojeg prenosimo dio članka u nastavku. 

Najviše je gostiju iz Njemačke, Slovenije i Austrije, a počeli su stizati i Talijani, kojih prošle godine gotovo i nije bilo. Neki dolaze na dulji odmor, a neki – osobito sa sjevera Italije – na nekoliko dana, ponajprije zbog naše gastronomije.

Nakon dugih 15 mjeseci Talijanima je ovoga tjedna ukinut policijski sat. Smiju se slobodno kretati i putovati pa su obišli i istarske restorane. Uz privatni smještaj Talijani najčešće biraju kampove koji su postali vrlo poželjni od početka pandemije. Boravak na otvorenom i sigurno okružje danas su najtraženiji.

– Posljednjih 15 dana konačno su i oni počeli dolaziti, a zadnja 3 dana mogu doći bez ikakvih ograničenja, bez testova, samo pokažu osobnu i oni, eto – dolaze, kaže Edi Prodan, vlasnik restorana u Umagu.

– Talijanski državljani su odjednom počeli dolaziti i ostvaruju taj ‘self check in’, beskontaktno plaćaju. Oduševljeni su i što je naša tvrtka omogućila test point u sklopu recepcije, tvrdi Ivan Kostešić, šef recepcije kampa Stupice u Premanturi.

Talijanski gosti ipak su u manjini, daleko iza Nijemaca, Austrijanaca i Slovenaca. No lani ih uopće nije bilo. Sada se očekuje da će u nastavku ljeta doći u većem broju. I talijanski mediji više nego ikada pišu o Hrvatskoj i naporima koji se ulažu u pripremu sezone.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide